Leczenie i profilaktyka niedoborów witaminy D3 – przypadki pacjentów Opis przypadku
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Niedobór witaminy D występuje we wszystkich grupach wiekowych, szczególnie zagrożone są osoby przebywające w ciągu dnia w pomieszczeniach, a także pacjenci w wieku podeszłym i osoby otyłe. Suplementacja powinna trwać od października do marca lub całorocznie. Zapotrzebowanie pacjenta na witaminę D obrazuje poziom metabolitu 25(OH)D w surowicy. To on w głównej mierze wpływa na decyzje terapeutyczne. W artykule omówiono rekomendacje dotyczące aktualnych zasad suplementacji witaminą D. Zaprezentowano także trzy przypadki kliniczne.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Jak cytować
Sapilak, B. J. (2023). Leczenie i profilaktyka niedoborów witaminy D3 – przypadki pacjentów . Medycyna Faktów , 16(2(59), 274-277. https://doi.org/10.24292/01.MF.0223.23
Numer
Dział
Artykuły
Copyright © by Medical Education. All rights reserved.
Bibliografia
1. Karczmarewicz E, Łukaszkiewicz J, Lorenc R. Vitamin D – metabolism, action, requirements and treatment strategies. Standardy Medyczne. 2007; 4: 137-42.
2. Polzonetti V, Pucciarelli S, Vincenzetti S et al. Dietary Intake of Vitamin D from Dairy Products Reduces the Risk of Osteoporosis. Nutrients. 2020; 12(6): 1743. http://doi.org/10.3390/nu12061743.
3. Karczmarewicz E, Czekuć-Kryśkiewicz E, Płudowski P. Effect of vitamin D status on pharmacological treatment efficiency – impact on cost-effective management in medicine. Dermatoendocrinology. 2013; 5: 299-304.
4. Napiórkowska L, Franek E. Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej. Choroby Serca i Naczyń. 2009; 6(4): 203-10.
5. Rusińska A, Płudowski P, Walczak M et al. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r. Postępy Neonatologii. 2018; 24(1): 531-59.
6. Hathcock JN, Shao A, Vieth R et al. Risk assessment for vitamin D. Am J Clin Nutr. 2007; 85(1): 6-18. http://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.6.
2. Polzonetti V, Pucciarelli S, Vincenzetti S et al. Dietary Intake of Vitamin D from Dairy Products Reduces the Risk of Osteoporosis. Nutrients. 2020; 12(6): 1743. http://doi.org/10.3390/nu12061743.
3. Karczmarewicz E, Czekuć-Kryśkiewicz E, Płudowski P. Effect of vitamin D status on pharmacological treatment efficiency – impact on cost-effective management in medicine. Dermatoendocrinology. 2013; 5: 299-304.
4. Napiórkowska L, Franek E. Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej. Choroby Serca i Naczyń. 2009; 6(4): 203-10.
5. Rusińska A, Płudowski P, Walczak M et al. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r. Postępy Neonatologii. 2018; 24(1): 531-59.
6. Hathcock JN, Shao A, Vieth R et al. Risk assessment for vitamin D. Am J Clin Nutr. 2007; 85(1): 6-18. http://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.6.