Sterole roślinne w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego Artykuł przeglądowy

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Jowita Szeligowska
Artur Mamcarz

Abstrakt

Choroby układu sercowo-naczyniowego są nadal główną przyczyną zgonów na świecie, dlatego też stale dyskutuje się na temat prewencji pierwotnej i wtórnej tych chorób. Wytyczne ESC z 2011 r. dotyczące dyslipidemii jasno wskazują cele terapeutyczne, jakie należy osiągać w poszczególnych grupach pacjentów. Te same wytyczne, jak również wytyczne ESC z 2012 r. dotyczące prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego przypominają o jakże ważnych i skutecznych niefarmakologicznych metodach leczenia dyslipidemii, w tym korzyściach płynących ze stosowania żywności funkcjonalnej wzbogaconej w sterole roślinne. Dobowe spożycie 2 g steroli powoduje redukcję stężenia cholesterolu LDL o blisko 10%. Sterole obniżają stężenie cholesterolu LDL w innym mechanizmie niż statyny (zmniejszają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego), dlatego sterole i statyny są substancjami, które odznaczają się synergizmem w działaniu hipolipemizującym.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Szeligowska , J., & Mamcarz , A. (2012). Sterole roślinne w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego . Medycyna Faktów , 5(3(16), 33-38. Pobrano z https://journalsmededu.pl/index.php/jebm/article/view/2452
Dział
Artykuły

Bibliografia

1. Matyjaszczyk P., Hoffmann K., Bryl W.: Epidemiologia wybranych czynników ryzyka chorób układu krążenia. Przegląd Kardiodiabetologiczny 2011; 6(4): 255-262.
2. WHO. Cardiovascular diseases. Prevention control [online].
3. Choroby wewnętrzne 2011. Stan wiedzy na rok 2011. red. A. Szczeklik.
4. Grupa Robocza do spraw postępowania w dyslipidemiach Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe (EAS): Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach. Kardiol. Pol. 2011; 69(supl. IV): 143-200.
5. Włodarek D.: Mechanizm działania fitosteroli w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL we krwi. Roczniki PZH 2007; 58: 47-51.
6. Thompson G.R., Grundy S.M.: History of development of plant sterol and stanol esters for cholesterol-lowering purposes. Am. J. Cardiol. 2005; 96(supl.): 3D-9D.
7. Miettinen T.A., Gylling H.: Vascular effects of diets, especially plant sterol ester consumption. J. Am. Coll. Cardiol. 2008; 51: 1562-1563.
8. Law M.: Plant sterol and stanol margarines and health. BMJ 2000; 320: 861-864.
9. Kopeć G. Dieta dla serca. Wywiad. Medycyna Praktyczna [online].
10. Weihrauch J.L., Gardner J.M.: Sterol content of foods of plant origin. JADA 1978; 73: 39-47.
11. Akihisa T., Kokke W., Tamura T.: Naturally occurring sterols and related compounds from plants. W: Physiology and Biochemistry of Sterols. Patterson G.W., Nes W.D. (red.). Champaign, IL: American Oil Chemists’ Society 1991: 172-228.
12. Miettinen T. et al.: Reduction of serum cholesterol with sitostanol-ester margarine in a mildly hypercholesterolemic population. N. Engl. J. Med. 1995; 333: 1308-1312.
13. Gylling H., Miettinen T.: Serum cholesterol and cholesterol and cholesterol metabolism in hypercholesterolemic duże patients before and during sitostanol ester-margarine treatment. Diabetologia 1994; 37: 773-780.
14. Hendriks H.F.J., Brink E.J., Meijer G.W., Princen H.M.G., Ntanios F.Y.: Safety of long-term consumption of plan esters-enriched spread. European Journal of Clinical Nutrition 2003; 57: 681-692.
15. Abumweis S.S., Barake R., Jones P.J.: Plant sterols/stanols as cholesterol lowering agents: a meta-analysis of randomized controlled trials. Food Nutr. Res. 2008; 52 [doi: 10.3402/fnr.v52io.1811].
16. Lea L.J., Hepburn P.A.: Safety evaluation of phytosterol-esters. Part 9: results of a European post-launch monitoring programme. Food Chem. Toxicol. 2006; 44: 1213-1222.
17. Devaraj S., Jialal I.: The Role of Dietary Supplementation with Plant Sterols and Stanols in the Prevention of Cardiovascular Disease. Nutrition Reviews 2006 Jul; 64(7): 348-354.
18. Cholesterol Treatment Trialists’ (CTT) Collaboration. Efficacy and safety of more intensive lowering of LDL cholesterol: a meta-analysis of data from 170 000 participants in 26 randomised trials. Lancet 2010; 376: 1670-1681.
19. Eussen S., Klungel O., Garssen J., Verhagen H., Kranen H., Loveren H., Rompelberg C.: Support of drug therapy using functional foods and dietary supplements: Focus on statin therapy. British Journal of Nutrition 2010; 103:1260-1277.
20. Scholle J.M., Baker W.L., Talati R., Coleman C.I.: The Effect of Adding Plant Sterols or Stanols to Statin Therapy in Hypercholesterolemic Patients: Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of the American College of Nutrition 2009; 28(5): 517-524.
21. The Fifth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of nine societies and by invited experts): European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice (version 2012). European Heart Journal 2012; 33: 1635-1701.

Inne teksty tego samego autora