Estry etylowe wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w niewydolności serca – badanie GISSI-HF Artykuł przeglądowy
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
O korzystnym oddziaływaniu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKT, ang. PUFA, polyunsaturated fatty acids) omega-3 w przypadku zaawansowanych zmian miażdżycowych, leżących u podłoża chorób sercowo-naczyniowych, w tym o charakterze arytmicznym, donoszono na podstawie prowadzonych badań epidemiologicznych i eksperymentalnych. Autorzy analizy GISSI-HF ocenili działanie WKT w grupie pacjentów z przewlekłą niewydolnością serca. Randomizowane, podwójnie zaślepione i kontrolowane placebo badanie przeprowadzono wśród 6975 pacjentów z 357 włoskich ośrodków. Chorych z przewlekłą niewydolnością serca w klasie II–IV według New York Heart Association (bez względu na etiologię niewydolności czy wielkość frakcji wyrzutowej lewej komory) przydzielono do grupy otrzymującej 1 g WKT (n=3494) lub placebo (n=3481). Obserwację prowadzono średnio przez mniej więcej 4 lata. Pierwszorzędowymi punktami końcowymi były: zgon z jakiejkolwiek przyczyny lub zgon/hospitalizacja z przyczyn sercowo-naczyniowych. Wśród pacjentów przyjmujących kwasy tłuszczowe stwierdzono 955 (27%) zgonów ogółem oraz 1981 (57%) zgonów lub hospitalizacji spowodowanych przez choroby układu krążenia. W grupie placebo wartości te wynosiły odpowiednio: 1014 (29%) (HR= 0,91, 95,5% CI: 0,833–0,998, p=0,041) i 2053 (59%) (HR=0,92, 99% CI: 0,849–0,999, p=0,009). Wyliczono, iż leczenie 56 pacjentów przez około 4 lat pozwala przeżyć 1 osobie ogółem, natomiast aby zapobiec 1 zgonowi sercowo-naczyniowemu lub konieczności hospitalizacji z przyczyn kardiologicznych, terapię należy stosować u 44 pacjentów. Działania niepożądane, obecne w obu badanych podgrupach, były związane z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego – wystąpiły u 96 (3%) pacjentów przyjmujących badany lek i u 92 (3%) z grupy placebo. Badanie GISSI-HF dowiodło, że nieobciążająca chorego i prosta metoda leczenia przynosi dodatkowe korzyści w terapii coraz liczniejszej grupy chorych z przewlekłą niewydolnością serca i skutkuje zmniejszeniem zarówno śmiertelności ogólnej i sercowo-naczyniowej, jak i liczby hospitalizacji.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Copyright © by Medical Education. All rights reserved.
Bibliografia
2. He K., Song Y., Daviglus M.L. et al.: Accumulated evidence on fish consumption and coronary heart disease mortality: a meta-analysis of cohort studies. Circulation 2004; 109: 2705-2711.
3. Iso H., Kobayashi M., Ishihara J. et al.: Intake of fish and n-3 fatty acids and risk of coronary heart disease among Japanese: the Japan Public Health Center-Based (JPHC) Study Cohort I. Circulation 2006; 113: 195-202.
4. Daviglus M.L., Stamler J., Orencia A.J. et al.: Fish consumption and the 30-years risk of fatal myocardial infarction N. Engl. J. Med. 1997; 336: 1046-1053.
5. Albert C.M., Hennekens C.H., O’Donnell C.J. et al.: Fish Consumption and Risk of Sudden Cardiac Death. JAMA 1998; 279: 23-28.
6. Lemaitre R.N., King I.B., Mozaffarian D. et al.: n-3 Polyunsaturated fatty acides, fatal ischemic heat disease, and nonfatal myocardial infarction in older adults: the Cardiovascular Health Study. Am. J. Clin. Nutr. 2003; 77: 319-325.
7. Siscovick D.S., Raghunathan T.E., King I. et al.: Dietary intake and cell membrane levels of long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids and the risk of primary cardiac arrest. JAMA 1995; 274: 1363-1367.
8. Ascherio A., Rimm E.B., Stampfer M.J. et al.: Dietary intake of marine n-3 fatty acids, fish intake, and the risk of coronary disease among men. N. Engl. J. Med. 1995; 332: 977-982.
9. Burr M.L., Fehily A.M., Gilbert J.F. et al.: Effects of changes in fatty fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfartcion: diet and reinfarction trial (DART). Lancet 1989; 2: 757-761.
10. Burr M.L., Ashfield-Watt P.A., Dunstan F.D. et al.: Lack of benefit of dietary advice to men with angina: results of a controlled trial. Eur. J. Nutr. 2003; 57: 193-200.
11. Nilsen D.W., Albrektsen G., Landmark K. et al.: Effects of a high-dose concentrate of n-3 fatty acids or corn oil introduced early an acute myocardial infarction on serum triacylglycerol and HDL cholesterol. Am. J. Clin. Nutr. 2001; 74: 50-56.
12. GISSI-Prevenzione Investigators: Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Lancet 1999; 354: 447-455.
13. Antman E.M., Anbe D.T., Armstrong P.W. et al.: ACC/AHA guidelines for the management of patients with ST-elevation myocardial infarction – executive summary: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines (Writing Committee to Revise the 1999 Guidelines for the Management of Patients With Acute Myocardial Infarction). Circulation 2004; 110: 588-636.
14. Van der Werf F., Ardissino D., Betriu A. et al.: Management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation. The Task Force on the Management of Acute Myocardial Infarction of the European Society of Cardiology. Eur. Heart J. 2003; 24: 28-66.
15. GISSI-HF Investigators: Effect of n-3 polyunasturated fatty acids in patients with chronic heart failure (the GISSI – HF trial): a randomised, double – blind, placebo controlled trial Lancet 2008; 372: 1223-30.
16. The MERIT-HF Investigators: Effect of metoprolol CR/XL in chronic heart failure: Metoprolol CR/XL Randomised Intervention Trial in Congestive Heart Failure (MERIT- HF). Lancet 1999; 353: 2001-2007.