Właściwości antyarytmiczne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 Artykuł przeglądowy

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Jacek Lelakowski

Abstrakt

Badania podstawowe i doświadczalne na zwierzętach oraz próby kliniczne dostarczyły wiedzy na temat antyarytmicznych efektów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA, polyunsaturated fatty-acid) omega-3 w redukcji nagłego zgonu sercowego. W badaniach in vitro perfundowane PUFA omega-3 wchodzą w interakcję z prądami jonowymi sodowymi, potasowymi i wapniowymi. Z tych interakcji najważniejsze jest oddziaływanie na kanały sodowe, zwłaszcza w czasie niedokrwienia mięśnia sercowego. PUFA stabilizują aktywność elektryczną sercowych włókien mięśniowych przez modulację kanałów jonowych. Do wywołania potencjału czynnościowego potrzebny jest silniejszy impuls elektryczny, ponadto okres refrakcji jest wydłużony. Zahamowanie prądów sodowych zależnych od napięcia, inicjujących potencjał czynnościowy, oraz wpływ na prądy wapniowe typu L, które inicjują zwiększone uwalnianie jonów wapniowych z magazynów do sarkoplazmy, a także aktywacja białek kurczliwych należą do głównych mechanizmów antyarytmicznych PUFA omega-3. 

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Lelakowski, J. (2010). Właściwości antyarytmiczne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Medycyna Faktów , 3(1(6), 45-49. Pobrano z https://journalsmededu.pl/index.php/jebm/article/view/2614
Dział
Artykuły

Bibliografia

1. Billman G.E., Kang J.X., Leaf A.: Prevention of sudden cardiac death by dietary pure omega-3 polyunsaturated fatty acids in dogs. Circulation 1999; 99: 2452-2457.
2. Kang J.X., Xiao Y.F., Leaf A.: Free long-chain polyunsaturated fatty acids reduce membrane electrical excitability in neonatal rat cardiac myocytes. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 1995; 92: 3997-4001.
3. Leaf A., Kang J.X., Xiao Y.F. et al.: Clinical prevention of sudden cardiac death by n-3 polyunsaturated fatty acids and mechanism of prevention of arrhythmias by n-3 fish oils. Circulation 2003; 107: 2646-2652.
4. Schrepf R., Limmert T., Weber P. et al.: Immediate effects of n-3 fatty acid infusion on the induction of sustained ventricular tachycardia. Lancet 2004; 363: 1441-1442.
5. Caló L., Bianconi L., Colivicchi F. et al.: N-3 Fatty acids for the prevention of atrial fibrillation after coronary artery by-pass surgery: a randomized, controlled trial. J. Am. Coll. Cardiol. 2005; 45: 1723-1728.
6. Mozaffarian D., Prineas R.J., Stein P.K. et al.: Dietary fish and n-3 fatty acid intake and cardiac electrocardiographic para-meters in humans. J. Am. Coll. Cardiol. 2006; 48: 478-484.
7. Christensen J.H., Christensen M.S., Dyerberg J. et al.: Heart rate variability and fatty acid content of blood cell membranes: a dose-response study with n-3 fatty acids. Am. J. Clin. Nutr. 1999; 70: 331-337.
8. Christensen J.H.: n-3 fatty acids and the risk of sudden cardiac death. Emphasis on heart rate variability. Dan. Med. Bull. 2003; 50: 347-367.
9. Leaf A., Albert C.M., Josephson M. et al.: Prevention of fatal arrhythmias in high-risk subjects by fish oil n-3 fatty acid intake. Circulation 2005; 112: 2762-2768.
10. Raitt M.H., Connor W.E., Morris C. et al.: Fish oil supplementation and risk of ventricular tachycardia and ventricular fibrillation in patients with implantable defibrillators: a randomized controlled trial. JAMA 2005; 293: 2884-2891.
11. Brouwer I.A., Zock P.L., Camm A.J. et al.: Effect of fish oil on ventricular tachyarrhythmia and death in patients with implantable cardioverterdefibrillators: the Study on Omega-3 Fatty Acids and Ventricular Arrhythmia (SOFA) randomized trial. JAMA 2006; 295: 2613-2619.
12. Nodari S.: Omega-3 PUFAs may help preserve sinus rhythm after AF cardioversion. ACC 2010; Scientific Session, March 14–16; Atlanta, GA.
13. Barylski M., Filipiak K.J., Banach M., Kowalski J.: Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w pierwotnej i wtórnej profilaktyce choroby niedokrwiennej serca. Kardiologia po Dyplomie 2008; 7(9): 13-28.
14. Haberka M., Gąsior Z.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: aktualne znaczenie i perspektywy w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Kardioprofil 2007; 5(3): 153-161.
15. Gil R.J., Witkowski A., Gziut A.I.: Omacor – przełom w leczeniu osób z chorobą niedokrwienną serca i niewydolnością serca. Kardiologia po Dyplomie 2009; wydanie specjalne: 1-11.
16. Kozłowska-Wojciechowska M.: Rola kwasów omega-3. Czynniki Ryzyka 2008; wydanie specjalne: 9-18.