Maślan sodu – skuteczny partner w terapii Artykuł przeglądowy
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Kwas masłowy to organiczny związek chemiczny należący do grupy kwasów karboksylowych. Zwykle powstaje z rozkładu masła. Do organizmu dostarczany jest w pożywieniu (przede wszystkim w mleku i jego przetworach, kiszonkach), ponadto jest naturalnie produkowany przez bakterie bytujące w jelicie grubym, np. Bacillus, poprzez fermentację niestrawionych węglowodanów i oligomerów heksozy. Kwas masłowy i jego estry (maślany) mają właściwości antyoksydacyjne i są zużywane w procesach fizjologicznych przez komórki nabłonka jelitowego (enterocyty) do wytwarzania energii. W licznych badaniach potwierdzono prozdrowotne działanie maślanów (poprawa mikrobiomu jelitowego, odżywianie enterocytów, regeneracja odbudowy i integralności nabłonka jelitowego, zmniejszenie wydzielania cytokin i chemokin, złagodzenie bólów brzucha), co uzasadnia ich stosowanie w terapii różnych chorób przewodu pokarmowego.
Udowodniono skuteczność i bezpieczeństwo stosowania maślanów m.in. w zespole jelita nadwrażliwego, chorobach zapalnych jelit oraz zapaleniach zbiornika jelitowego – po częściowych resekcjach jelit, zaburzeniach jelitowych po antybiotykoterapii, chorobie uchyłkowej jelit czy alergiach pokarmowych.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Copyright © by Medical Education. All rights reserved.
Bibliografia
2. Mrzigod J., Nowakowski J. (red.): Podręczny słownik chemiczny. Videograf II, Katowice 2004: 212.
3. Banasiewicz T., Borycka-Kiciak K., Dobrowolska-Zachwieja A. et al.: Kliniczne aspekty zastosowania kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym w chorobach jelit. Prz. Gastroenterol. 2010; 5(6): 329-334.
4. Kotunia A., Pietrzak P., Guilloteau P., Zabielski R.: Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym. Prz. Gastroenterol. 2010; 5(3): 117-122.
5. Tarnowski W., Borycka-Kiciak K., Kiciak A. et al.: Wyniki leczenia zespołu jelita nadwrażliwego z zastosowaniem kwasu masłowego – raport wstępny. Gastroenterol. Prakt. 2011; 1: 43-48.
6. Canani R.B., Costanzo M.D., Leone L. et al.: Potential beneficial effects of butyrate in intestinal and extraintestinal diseases. World J. Gastroenterol. 2011; 17(12): 1519-1528.
7. Roediger W.E.: The colonic epithelium in ulcerative colitis: an energy-deficiency disease? Lancet 1980; 2(8197): 712-715.
8. Hamer H.M., Jonkers D., Venema K. et al.: Review article: the role of butyrate on colonic function. Aliment. Pharmacol. Ther. 2008; 27(2): 104-119.
9. Gao Z., Yin J., Zhang J. et al.: Butyrate improves insulin sensitivity and increases energy expenditure in mice. Diabetes 2009; 58(7): 1509-1517.