Występowanie swoistych przeciwciał IgE przeciwko komponentom alergenowym orzechów w populacji osób dorosłych

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Adam Wawrzeńczyk
Magdalena Żbikowska-Gotz
Michał Przybyszewski
Anna Wawrzeńczyk
Zbigniew Bartuzi

Abstrakt

Alergia pokarmowa dotyka w Europie 11–26 mln osób. Szczególnym wyzwaniem dla alergologów w XXI w. jest alergia na orzechy. Dotyczy ona 1,3% populacji osób dorosłych. Pod potocznym pojęciem alergii na orzechy kryją się dwie jednostki chorobowe: alergia na orzechy drzew oraz alergia na orzeszki ziemne. Celem pracy jest ocena profilu przeciwciał IgE przeciwko komponentom alergenowym orzechów u pacjentów dorosłych z podejrzeniem uczulenia na pokarmy. Badanie zostało przeprowadzone w Klinice Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych w Bydgoszczy. Miało ono charakter retrospektywny. Wzięło w nim udział 136 osób. U wszystkich pacjentów wykonano test ImmunoCap ISAC. U 43 badanych wykryto przeciwciała przeciwko komponentom alergenowym orzechów. U wszystkich pacjentów z wynikiem dodatnim wykryto przeciwciała przeciwko komponentom orzechów drzew, a u 2/3 – przeciwko komponentom orzecha ziemnego. Wśród 43 badanych stwierdzono 12 różnych profili uczuleniowych. U 35 osób wykryto przeciwciała przeciwko komponentom odpowiadającym za występowanie reakcji krzyżowych z pyłkiem brzozy. U 17 badanych zaobserwowano przeciwciała przeciwko komponentom odpowiadającym za anafilaksję, z czego 60% wykrytych białek należało do orzecha włoskiego.

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Wawrzeńczyk , A., Żbikowska-Gotz , M., Przybyszewski , M., Wawrzeńczyk , A., & Bartuzi , Z. (2016). Występowanie swoistych przeciwciał IgE przeciwko komponentom alergenowym orzechów w populacji osób dorosłych. Alergoprofil, 12(2), 67-73. Pobrano z https://journalsmededu.pl/index.php/alergoprofil/article/view/861
Dział
Artykuł

Bibliografia

1. Miller D., Brown M., Howley P., Hayball J.: Current and emerging immunotherapeutic approaches to treat and prevent peanut allergy. Expert Rev. Vaccines. 2012, 11(12): 1471-1481.
2. Sicherer S., Wood R., Savage J.: The Natural History of Food Allergy. J. Allergy Clin. Immunol. Pract. 2016, 4(2): 196-203.
3. Żbikowska-Gotz M., Bartuzi Z.: Diagnostyka alergii pokarmowej. X Międzynarodowy Kongres PTA, 7–10.10.2009.
4. Bartuzi Z.: Nowe spojrzenie na alergeny pokarmowe. Alergia 2011, 2: 31-37.
5. Flinterman A.E., Akkerdaas J.H., Knulst A.C. et al.: Hazelnut allergy: from pollen-associated mild allergy to severe anaphylactic reactions. Curr. Opin. Allergy Clin. Immunol. 2008, 8(3): 261-265.
6. Schocker F., Lüttkopf D., Scheurer S. et al.: Recombinant lipid transfer protein Cor a 8 from hazelnut: a new tool for in vitro diagnosis of potentially severe hazelnut allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 2004, 113(1): 141-147.
7. Vaughan J.G., Geissler C.A.: Rośliny jadalne. Prószyński i S-ka, Warszawa 2001.
8. Aalberse J.A., Meijer Y., Derksen N. et al.: Moving from peanut extract to peanut components: towards validation of component-resolved IgE test. Article first published online: 29 APR 2013.
9. Nicolaou N., Poorafshar M., Murray C. et al.: Allergy or tolerance in children sensitized to peanut: prevalence and differentiation using component-resolved diagnostics. J. Allergy Clin. Immunol. 2010, 125(1): 191-197.
10. Chen X., Wang Q., El-Mezayen R. et al.: Ara h 2 and Ara h 6 have similar allergenic activity and are substantially redundant. Int. Arch. Allergy Immunol. 2013, 160: 251-258.
11. Napiórkowska K., Żbikowska-Gotz M., Bartuzi Z. et al.: Alergia krzyżowa pyłku brzozy z alergenami jabłka, selera oraz marchwi przy użyciu dostępnych metod diagnostycznych. Współczesna Alergia Info 2009, 4(2): 52-57.
12. Lauer I., Dueringer N., Pokoj S. et al.: The non-specific lipid transfer protein, Ara h 9, is an important allergen in peanut. Clin. Exp. Allergy 2009, 39: 1427-1437.
13. Downs M., Semic-Jusufagic A., Simpson A. et. al.: Importance Of High Molecular Weight Proteins In Walnut Allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 2014, 133: AB115-AB115.
14. Asero R., Mistrello G., Roncarolo D. et al.: Immunological cross-reactivity between lipid transfer proteins from botanically unrelated plant-derived foods: a clinical study. Allergy 2002, 57(10): 900-906.
15. Moreno F.J., Mellon F.A., Wickham M.S. et al.: Stability of the major allergen Brazil nut 2S albumin (Ber e 1) to physiologically relevant in vitro gastrointestinal digestion. FEBS J. 2005, 272(2): 341-352.
16. Grigg A.W., Hanson I.C., Davis C.M.: Cashew Allergy Demographics, Presentation and Cross Reactivity in a US Cohort. J. Allergy Clin. Immunol. 2007, 119: S121.
17. Barre A., Sordet C., Culerrier R. et al.: Vicilin allergens of peanut and tree nuts (walnut, hazelnut and cashew nut) share structurally related IgE-binding epitopes. Mol. Immunol. 2008, 45(5): 1231-1240.
18. Cianferoni A., Muraro A.: Food-Induced Anaphylaxis. Immunol. Allergy Clin. North Am. 2012, 32(1): 165-195.
19. Uotila R., Kukkonen A.K., Pelkonen A.S., Mäkelä M.J.: Cross-sensitization profiles of edible nuts in a birch-endemic area. Allergy 2016, 71(4): 514-521.
20. Goikoetxea M.J., D’Amelio C.M., Martínez-Aranguren R. et al.: Is Microarray Analysis Really Useful and Sufficient to Diagnose Nut Allergy in the Mediterranean Area? Investig. Allergol. Clin. Immunol. 2016, 26(1): 31-39.