Występowanie swoistych przeciwciał IgE przeciwko komponentom alergenowym orzechów w populacji osób dorosłych
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Alergia pokarmowa dotyka w Europie 11–26 mln osób. Szczególnym wyzwaniem dla alergologów w XXI w. jest alergia na orzechy. Dotyczy ona 1,3% populacji osób dorosłych. Pod potocznym pojęciem alergii na orzechy kryją się dwie jednostki chorobowe: alergia na orzechy drzew oraz alergia na orzeszki ziemne. Celem pracy jest ocena profilu przeciwciał IgE przeciwko komponentom alergenowym orzechów u pacjentów dorosłych z podejrzeniem uczulenia na pokarmy. Badanie zostało przeprowadzone w Klinice Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych w Bydgoszczy. Miało ono charakter retrospektywny. Wzięło w nim udział 136 osób. U wszystkich pacjentów wykonano test ImmunoCap ISAC. U 43 badanych wykryto przeciwciała przeciwko komponentom alergenowym orzechów. U wszystkich pacjentów z wynikiem dodatnim wykryto przeciwciała przeciwko komponentom orzechów drzew, a u 2/3 – przeciwko komponentom orzecha ziemnego. Wśród 43 badanych stwierdzono 12 różnych profili uczuleniowych. U 35 osób wykryto przeciwciała przeciwko komponentom odpowiadającym za występowanie reakcji krzyżowych z pyłkiem brzozy. U 17 badanych zaobserwowano przeciwciała przeciwko komponentom odpowiadającym za anafilaksję, z czego 60% wykrytych białek należało do orzecha włoskiego.
Pobrania
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Copyright: © Medical Education sp. z o.o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
Address reprint requests to: Medical Education, Marcin Kuźma (marcin.kuzma@mededu.pl)
Bibliografia
2. Sicherer S., Wood R., Savage J.: The Natural History of Food Allergy. J. Allergy Clin. Immunol. Pract. 2016, 4(2): 196-203.
3. Żbikowska-Gotz M., Bartuzi Z.: Diagnostyka alergii pokarmowej. X Międzynarodowy Kongres PTA, 7–10.10.2009.
4. Bartuzi Z.: Nowe spojrzenie na alergeny pokarmowe. Alergia 2011, 2: 31-37.
5. Flinterman A.E., Akkerdaas J.H., Knulst A.C. et al.: Hazelnut allergy: from pollen-associated mild allergy to severe anaphylactic reactions. Curr. Opin. Allergy Clin. Immunol. 2008, 8(3): 261-265.
6. Schocker F., Lüttkopf D., Scheurer S. et al.: Recombinant lipid transfer protein Cor a 8 from hazelnut: a new tool for in vitro diagnosis of potentially severe hazelnut allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 2004, 113(1): 141-147.
7. Vaughan J.G., Geissler C.A.: Rośliny jadalne. Prószyński i S-ka, Warszawa 2001.
8. Aalberse J.A., Meijer Y., Derksen N. et al.: Moving from peanut extract to peanut components: towards validation of component-resolved IgE test. Article first published online: 29 APR 2013.
9. Nicolaou N., Poorafshar M., Murray C. et al.: Allergy or tolerance in children sensitized to peanut: prevalence and differentiation using component-resolved diagnostics. J. Allergy Clin. Immunol. 2010, 125(1): 191-197.
10. Chen X., Wang Q., El-Mezayen R. et al.: Ara h 2 and Ara h 6 have similar allergenic activity and are substantially redundant. Int. Arch. Allergy Immunol. 2013, 160: 251-258.
11. Napiórkowska K., Żbikowska-Gotz M., Bartuzi Z. et al.: Alergia krzyżowa pyłku brzozy z alergenami jabłka, selera oraz marchwi przy użyciu dostępnych metod diagnostycznych. Współczesna Alergia Info 2009, 4(2): 52-57.
12. Lauer I., Dueringer N., Pokoj S. et al.: The non-specific lipid transfer protein, Ara h 9, is an important allergen in peanut. Clin. Exp. Allergy 2009, 39: 1427-1437.
13. Downs M., Semic-Jusufagic A., Simpson A. et. al.: Importance Of High Molecular Weight Proteins In Walnut Allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 2014, 133: AB115-AB115.
14. Asero R., Mistrello G., Roncarolo D. et al.: Immunological cross-reactivity between lipid transfer proteins from botanically unrelated plant-derived foods: a clinical study. Allergy 2002, 57(10): 900-906.
15. Moreno F.J., Mellon F.A., Wickham M.S. et al.: Stability of the major allergen Brazil nut 2S albumin (Ber e 1) to physiologically relevant in vitro gastrointestinal digestion. FEBS J. 2005, 272(2): 341-352.
16. Grigg A.W., Hanson I.C., Davis C.M.: Cashew Allergy Demographics, Presentation and Cross Reactivity in a US Cohort. J. Allergy Clin. Immunol. 2007, 119: S121.
17. Barre A., Sordet C., Culerrier R. et al.: Vicilin allergens of peanut and tree nuts (walnut, hazelnut and cashew nut) share structurally related IgE-binding epitopes. Mol. Immunol. 2008, 45(5): 1231-1240.
18. Cianferoni A., Muraro A.: Food-Induced Anaphylaxis. Immunol. Allergy Clin. North Am. 2012, 32(1): 165-195.
19. Uotila R., Kukkonen A.K., Pelkonen A.S., Mäkelä M.J.: Cross-sensitization profiles of edible nuts in a birch-endemic area. Allergy 2016, 71(4): 514-521.
20. Goikoetxea M.J., D’Amelio C.M., Martínez-Aranguren R. et al.: Is Microarray Analysis Really Useful and Sufficient to Diagnose Nut Allergy in the Mediterranean Area? Investig. Allergol. Clin. Immunol. 2016, 26(1): 31-39.