Badanie węchu pracowników bloku operacyjnego
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Celem pracy była próba znalezienia odpowiedzi na pytanie: Czy specyficzne warunki pracy i kontakt z substancjami toksycznymi wpływają na zmysł węchu pracowników bloku operacyjnego? Badaniami objęto 54 osoby, obojga płci, w wieku 23–60 lat (32 pracowników bloku operacyjnego Kliniki Otolaryngologii Wojskowego Instytutu Medycznego i 22 pracowników administracji szpitala). Badanie wykonano pisakowym testem węchu TW-2, opracowanym w Klinice Otolaryngologii WIM, wykorzystując 4 substancje zapachowe: kawę naturalną, olejek waniliowy, olejek cytrynowy i olejek miętowy. W badanej grupie pracowników bloku operacyjnego nie stwierdzono wpływu środowiska bloku operacyjnego na odczuwanie zapachu kawy, wanilii, mięty ani cytryny. U żadnej z badanych osób nie zaobserwowano znaczącej różnicy w odczuwaniu zapachów, między początkiem tygodnia pracy (poniedziałek) a jego końcem (piątek). Nie wykazano zależności między liczbą lat pracy na bloku operacyjnym a prawidłowym funkcjonowaniem zmysłu węchu.
Pobrania
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Copyright: © Medical Education sp. z o.o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
Address reprint requests to: Medical Education, Marcin Kuźma (marcin.kuzma@mededu.pl)
Bibliografia
2. Pruszewicz A., Obrębowski A., Walczak M.: W sprawie badania powonienia. Otolaryngologia Polska 1999; Suppl. 53(30): 806-810.
3. Rapiejko P.: Zmysł węchu. Alergoprofil 2006; 2(4): 4-10.
4. Kośmider J., Mazur-Chrzanowska B., Wyszyński B.: Odory. PWN, Warszawa 2002.
5. Rapiejko P., Lipiec A., Zielnik-Jurkiewicz B., Jadczak M., Jurkiewicz D.: Zmysł węchu a emocje. Ann. Univ. Marie Curie-Skłodowskiej Sectio D Medicina 2006; 60: 276-279.
6. Axel R.: Molekularne podstawy procesów węchowych. Świat Nauki 2007; wyd. spec. 1(8): 73-79.
7. Obrębowski A., Pruszewicz A.: Uwagi do systematyki i terminologii zaburzeń węchu i smaku. Otolaryngologia Polska 1991; 45: 104-107.
8. Finnelli P.F., Mair R.G.: Zaburzenia smaku i węchu. Neurologia w praktyce klinicznej. Czelej, Lublin 2006.
9. Rapiejko P.: Znaczenie badania zmysłu węchu w diagnostyce i terapii chorób błon śluzowych nosa. Wyd. Kliniki Otolaryngologii WIM, Warszawa 2009.
10. Jadczak M., Rapiejko P., Jurkiewicz D.: Metody olfaktometryczne w diagnostyce laryngologicznej. Ann. Univ. Marie Curie-Skłodowskiej Sectio D Medicina 2005; 60(supl. XVI, 2): 189-192.
11. Jadczak M., Rapiejko P., Dżaman K.: Zaburzenia węchu u pacjentów ze schorzeniami laryngologicznymi. Ann. Univ. Marie Curie-Skłodowskiej Sectio D Medicina 2005; 60(supl. XVI, 2): 193-196.
12. Szmeja Z., Szyfter W.: W sprawie zawodowego uszkodzenia węchu. Med. Prakt. 1984; 35: 147-149.
13. Kuźniar J., Pośpiech L., Kustrzycka H.: Zmiany morfologiczne błon śluzowych górnych dróg oddechowych a wybrane parametry toksykologiczne u pracowników narażonych na czynniki chemiczne. Otolaryngologia Polska 1995; 21(supl.): 54-58.