Problem wirusów przenoszonych przez żywność

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Agnieszka Woźniak Kosek
Jarosław Kosek
Katarzyna Żukowska

Abstrakt

Występowanie wirusów w żywności wiąże się z zanieczyszczeniem surowców dla przemysłu spożywczego, a także z nieprzestrzeganiem zasad higieny przez pracowników zakładów przemysłowych i punktów żywienia zbiorowego. W artykule omówiono czynniki sprzyjające występowaniu i rozprzestrzenianiu się wirusów w środowisku i produktach spożywczych. Scharakteryzowano także wrażliwość wirusów na czynniki fizyczne i chemiczne.


 

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Woźniak Kosek , A., Kosek , J., & Żukowska , K. (2010). Problem wirusów przenoszonych przez żywność. Alergoprofil, 6(1), 14-20. Pobrano z https://journalsmededu.pl/index.php/alergoprofil/article/view/169
Dział
Artykuł

Bibliografia

1. Sidhu J.P., Toze S.G.: Human pathogens and their indicators in biosolids: A literature review. Environment International 2009, 35(1): 187-201.
2. Berthold A., Żukowska K.: Wirusy przenoszone przez żywność. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2008, 2: 75-79.
3. Pina M., Fratamico A., Arun K., Smith B., Smith J.L.: Foodborne Pathogenes Microbiology and Molecular Biology. Colister Academic Press 1998: 119-143.
4. Koopmans M., Duizer E.: Foodborne viruses: an emerging problem. Inter. J. Food Microbiol. 2004, 90: 23-41.
5. Larski Z.: Rola wirusów w ewolucji życia. Med. Wet. 2007, 63(7): 755-757.
6. Kańtoch M.: Wirusologia lekarska. PZWL, Warszawa 1998.
7. Małafiej E.: Wybrane zagadnienia diagnostyki wirusów. Badanie i Diagnoza 1998, 4(8/9).
8. Rzeżutka A., Kozyra J., Chrobocińska M., Kaupke A., Mizak B.: Norowirusy w środowisku i żywności – nowe zagrożenie. Medycyna Wet. 2007, 63(4): 379-383.
9. Cowden J., Wall P., Adak G., Evans H., Le Baigue S., Ross D.: Outbreaks of foodborne infectious intestinal disease in England and Wales 1992-1993. CDC Reviews 1995, 5: 109-117.
10. Hutin Y.J., Pool V., Gramer E.H., Nainan O.V., Weth J., Williams I.T., Goldstein S.T., Gensheimer K.F.: A multistate, foodborne outbreak of hepatitis A. National Hepatitis A Investigation Team. New England Journal of Medicine 1999, 340: 595-602.
11. Cliver D.: Detection and control of foodborne viruses. Trends in Food Science and Technology 1995, 6: 353-357.
12. Halliday M.L., Kang L.Y., Zhou T.K.: An epidemic of hepatitis A attributable to the ingestion of raw clams in Shanghai, China. J. of Infect. Dis. 1991, 164: 852-859.
13. Turlejska H., Pilzner U., Konecka-Matyjek E., Wiśniewska K.: Przewodnik do wdrażania zasad GMP/GHP i systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Fundacja Pomocy Programów dla Rolnictwa i Wsi (FAPA), Warszawa 2003.
14. Bosh A., Pinto R., Abad X.: Survival and transport of enteric viruses in the environment. W: Viruses in Food. Goyal S. (red.). Springer, New York 2006.
15. Croci L., De Mdici D., Scaslfaro C., Fiore A., Toti L.: The survival of hepatitis A virus in fresh produce. Int. J. Food Microbiol. 2002, 73: 29-34.
16. Croci L., De Mdici D., Scaslfaro C., Fiore A., Divizia M., Donia D., Cosentino A.M., Moretti P., Costantini G.: Determination of enteroviruses, hepatitis A virus, bacteriophages and Escherichia coli in Adriatic Sea mussels. J. Appl. Microbiol. 2000, 88: 293-298.
17. Sobsey M.D., Shields P.A., Hauchman F.S., Davis A.L., Rullman V.A., Bosch A.: Survival and persistence of hepatitis A virus in environmental samples. W: Viral Hepatitis and Liver Disease. Zuckerman A. (red.). Liss A.R., New York 1988.
18. Kingsley D.H., Hoover D.G., Papafragkou E., Richards G.P.: Inactivation of hepatitis A virus and a calicivirus by high hydrostatic pressure. J. Food Prot. 2002, 65: 1605-1609.
19. Greening G.E.: Human and animal viruses in food (including taxonomy and enteric viruses). W: Viruses in foods. Springer, Minesota 2006: 6-9, 11-13, 15, 30.
20. Maier K.P.: Zapalenia wątroby. Diagnostyka, terapia i zapobieganie u chorych z ostrymi i przewlekłymi chorobami wątroby w praktyce. PZWL, Warszawa 1998.
21. Magdzik W., Naruszewicz-Lesiuk D., Zieliński A.: Choroby zakaźne i pasożytnicze – epidemiologia i profilaktyka. ά-medica press, Warszawa 2004.
22. Deptuła W., Buczek J., Markiewicz D.: Czy wirusy występujące w środowisku wodnym mogą być groźne Sympozjum naukowe pt.: „Choroby odzwierzęce człowieka związane z zatruciami pokarmowymi”, Szczecin 1996.
23. Bidawid S., Farber J.M., Sattar S.A., Hayward S.: Heat inactivation of hepatitis A virus in dairy foods. J. Food Prot. 2000, 63: 522-528.
24. Doultree J.C., Druce J.D., Birch C.J., Bowden D.S., Marshall J.A.: Inactivation of feline calcivirus, a Norwalk virus surrogate. J. Hosp. Infect.1999, 41: 51-57.
25. Terio V., Martella V., Moschidou P., Di Pinto P., Tantillo G., Buonavoglia C.: Norovirus in retail shellfish. Food Microbiology 2010, 27(1): 29-32.
26. Fumian T.M., Leite J.P., Marin V.A., Miagostovich M.P.:A rapid procedure for detecting noroviruses from cheese and fresh lettuce. Journal of Virological Methods 2009, 155(1): 39-43