Influence on the taste sense of medicines applied in premedication before surgery

Main Article Content

Bożena Szabelska

Abstract

The purpose of the study was to evaluate the influence of medicines applied in premedication on the sense of taste. Diphergan and midazolam, medicines applied most often, were analyzed. The sensitivity for four basic tastes: sweet, salty, sour and bitter was compared directly before applying premedication and about one hour after it. The test was conducted with the use of Quality Methodology according Börnstein. The results in studied group have not differed significantly for sweet, sour and bitter flavours. But taste sensitivity before and after premedication has differed significantly for sweet flavour. Significant reduction in threshold for sweet taste identification after applying diphergan was observed.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Szabelska , B. (2013). Influence on the taste sense of medicines applied in premedication before surgery. Alergoprofil, 9(3), 34-38. Retrieved from https://journalsmededu.pl/index.php/alergoprofil/article/view/773
Section
Article

References

1. Gołąb B.: Anatomia czynnościowa ośrodkowego układu nerwowego. PZWL, Warszawa 2004.
2. Konopka W., Dobosz P., Kochanowicz J.: Zaburzenia smaku w otolaryngologii. Otolaryngol. 2003; 2(4): 145-149.
3. Dżaman K., Jadczak M., Rapiejko P., Syryło A., Jurkiewicz D.: Ocena zależności między funkcjonowaniem zmysłu smaku i powonienia. Pol. Merk. Lek. 2005; 19(111): 280-282.
4. Bem A.: Zachowanie się powonienia, smaku i słuchu u chorych na cukrzycę. Praca doktorska. Akademia Medyczna, Poznań 1979.
5. Pęczkowska M.: Wpływ inhibitorów enzymu przekształcającego angiotensynę I na wybrane parametry gospodarki cynkowej. Pol. Arch. Med. Wew. 1996; 96(1): 32-38.
6. Wichura-Demska A.: Wrażliwość sensoryczna, a sposób żywienia chorych z cukrzycą typu 2. Rozprawa doktorska. Uniwersytet Medyczny, Poznań 2011.
7. Jasik M., Dęmbe K., Karnafel W.: Doustne leki przeciwcukrzycowe w terapii cukrzycy typu 2. Przew. Lek. 2005; 3: 74-80.
8. Dżaman K., Pleskacz W., Wałkanis A., Rapiejko P., Jurkiewicz D.: Ocena zmysłu smaku i węchu u pacjentów z polipami nosa. Otolaryngol. Pol. 2007; LXI(5): 831-837.
9. Dżaman K.: Wpływ glikokortykosteroidoterapii ogólnej i chirurgii wewnątrznosowej na zmysł węchu i smaku u chorych z polipami nosa. Rozprawa doktorska. WIM, Warszawa 2008.