Nadwrażliwość na wino
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Alergia na wino jest rzadko opisywaną w publikacjach reakcją nadwrażliwości pokarmowej. Może mieć charakter nadwrażliwości pokarmowej alergicznej, IgE-zależnej lub IgE-niezależnej, jak również być reakcją nadwrażliwości niealergicznej, wywołaną przez dodatki biologiczne i chemiczne używane przy produkcji wina. Częstość występowania nietolerancji na wino jest oceniana na blisko 1%. Spektrum objawów klinicznych jest szerokie, obejmuje ono bóle głowy, zmiany skórne, katar, duszności, objawy ze strony przewodu pokarmowego, aż po reakcję anafilaktyczną. Objawy niepożądanych reakcji na wino wymagają diagnostyki w celu potwierdzenia mechanizmów immunologicznych.
Pobrania
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Copyright: © Medical Education sp. z o.o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
Address reprint requests to: Medical Education, Marcin Kuźma (marcin.kuzma@mededu.pl)
Bibliografia
2. Brien S., Ronksley P.E., Turner B.J. et al.: Effect of alcohol consumption on biological markers associated with risk of coronary heart disease: systematic review and metaanalysis of interventional studies. BMJ 2011, 342: 636-51.
3. Wigand P., Blettner M., Saloga J., Decker H.: Prevalence of wine intolerance. Results of a Survey from Mainz, Germany. Dtsch. Arztebl. Int. 2012, 109: 437-44.
4. Vovolis V., Delyargiris C., Tsiougkos N.: Anaphylaxis only to a home – made rose wine from a variety of grape. Eur. Ann. Allergy Clin. Immunol. 2013, 45: 148-149.
5. Schad S.G., Trcka J., Viethas S. et al.: Wine anaphilaxis in a German patient: IgE-mediated allergy against a lipid transfer protein of grapes. Int. Arch. Allergy Immunol. 2005, 136: 159-64.
6. Jarisch R., Wantke F.: Wine and headache. Int. Arch. Allergy Immunol. 1996, 110: 7-12.
7. Vally H., Thompson P.J.: Allergic and asthmatic reactions to alcoholic drinks. Addict. Biol. 2003, 8: 1-11.
8. Maintz L., Novak N.: Histamine and histamine intolerance. Am. J. Clin. Nutr. 2007, 85: 1185-96.
9. Kaschak E., Gohring N., Konig H. et al.: Biogene Amine in deutschen Weinen: Analyse und Bewertung nach Anwendung verschiedener HPLC – Verfahren. Dtsch. Lebensmittelrundschau 2009, 105: 375-82.
10. Pastorrell E.A., Farioli L., Pravettoni V. et al.: Identification of grape and wine allergens as endochitinase 4, a lipid – transfer protein, and a thaumatin. J. Allergy Clin. Immunol. 2003, 111: 350-9.
11. Vassilopoulou E., Zuidmeer L., Akkerdas J. et al.: Severe immediate allergic reactions to grapes: part of a lipid transfer protein-associated clinical syndrome. Int. Arch. Allergy Immunol. 2007, 143: 92-102.
12. Corder R., Mullen W., Khan N.Q. et al.: Red wine procyanidis and vascular health. Nature 2006, 444: 66.
13. Vally H., Misso N.L., Madan V.: Clinical effects of sulfite additives. Clin. Exp. Allergy 2009, 39: 1643-51.
14. Vassilopoulou E., Karathanos A., Siragakis G. et al.: Risk of allergenic reactions to wine, in milk, egg and fish-allergic patients. Clin. Transl. Allergy 2011, 17: 10.
15. Implementation Regulation (EU) No. 579/2012 of the European Commission of 29 June 2012.
16. Kirschner S., Belloni B., Kugler C. et al.: Allergenicity of wine containing processing aids: a double-blind, placebo-controlled food challenge. J. Investig. Allergol. Clin. Immunol. 2009, 19: 210-7.
17. Armentia A.: Adverse reactions to wine, think outside the bottle. Curr. Opin. Allergy Clin. Immunol. 2008, 8: 266-9.
18. Schad S., Trcka J., Lauer I. et al.: Wine allergy in a wine- -growing district: Tolerance induction in a patient with allergy to grape lipid-transfer-protein. World Allergy Organ J. 2010; 3: 1-5.
19. Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to a notification from WFA and AWRI on fish products (insiglass) used in the manufacture of wine pursuant to Article 6 paragraph 11 of Directive 2000/13/ EC – for permanent exemption from labelling. The EFSA Journal 2007, 533: 1-8.
20. Boye J.I.: Food allergies in developing and emerging economies: need for comprehensive data on prevalence rates. Clinical and Translational Allergy 2012, 2: 25.