Nadwrażliwość na wino

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ewelina Cichecka
Grzegorz Zagórny
Radosław Gawlik

Abstrakt

Alergia na wino jest rzadko opisywaną w publikacjach reakcją nadwrażliwości pokarmowej. Może mieć charakter nadwrażliwości pokarmowej alergicznej, IgE-zależnej lub IgE-niezależnej, jak również być reakcją nadwrażliwości niealergicznej, wywołaną przez dodatki biologiczne i chemiczne używane przy produkcji wina. Częstość występowania nietolerancji na wino jest oceniana na blisko 1%. Spektrum objawów klinicznych jest szerokie, obejmuje ono bóle głowy, zmiany skórne, katar, duszności, objawy ze strony przewodu pokarmowego, aż po reakcję anafilaktyczną. Objawy niepożądanych reakcji na wino wymagają diagnostyki w celu potwierdzenia mechanizmów immunologicznych.

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Cichecka , E., Zagórny , G., & Gawlik , R. (2014). Nadwrażliwość na wino. Alergoprofil, 10(1), 28-32. Pobrano z https://journalsmededu.pl/index.php/alergoprofil/article/view/783
Dział
Artykuł

Bibliografia

1. Pozo-Bayon M., Monagas M., Bartolome B. et al.: Wine features related to safety and consumer health: an integrated perspective. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2012, 52: 31-54.
2. Brien S., Ronksley P.E., Turner B.J. et al.: Effect of alcohol consumption on biological markers associated with risk of coronary heart disease: systematic review and metaanalysis of interventional studies. BMJ 2011, 342: 636-51.
3. Wigand P., Blettner M., Saloga J., Decker H.: Prevalence of wine intolerance. Results of a Survey from Mainz, Germany. Dtsch. Arztebl. Int. 2012, 109: 437-44.
4. Vovolis V., Delyargiris C., Tsiougkos N.: Anaphylaxis only to a home – made rose wine from a variety of grape. Eur. Ann. Allergy Clin. Immunol. 2013, 45: 148-149.
5. Schad S.G., Trcka J., Viethas S. et al.: Wine anaphilaxis in a German patient: IgE-mediated allergy against a lipid transfer protein of grapes. Int. Arch. Allergy Immunol. 2005, 136: 159-64.
6. Jarisch R., Wantke F.: Wine and headache. Int. Arch. Allergy Immunol. 1996, 110: 7-12.
7. Vally H., Thompson P.J.: Allergic and asthmatic reactions to alcoholic drinks. Addict. Biol. 2003, 8: 1-11.
8. Maintz L., Novak N.: Histamine and histamine intolerance. Am. J. Clin. Nutr. 2007, 85: 1185-96.
9. Kaschak E., Gohring N., Konig H. et al.: Biogene Amine in deutschen Weinen: Analyse und Bewertung nach Anwendung verschiedener HPLC – Verfahren. Dtsch. Lebensmittelrundschau 2009, 105: 375-82.
10. Pastorrell E.A., Farioli L., Pravettoni V. et al.: Identification of grape and wine allergens as endochitinase 4, a lipid – transfer protein, and a thaumatin. J. Allergy Clin. Immunol. 2003, 111: 350-9.
11. Vassilopoulou E., Zuidmeer L., Akkerdas J. et al.: Severe immediate allergic reactions to grapes: part of a lipid transfer protein-associated clinical syndrome. Int. Arch. Allergy Immunol. 2007, 143: 92-102.
12. Corder R., Mullen W., Khan N.Q. et al.: Red wine procyanidis and vascular health. Nature 2006, 444: 66.
13. Vally H., Misso N.L., Madan V.: Clinical effects of sulfite additives. Clin. Exp. Allergy 2009, 39: 1643-51.
14. Vassilopoulou E., Karathanos A., Siragakis G. et al.: Risk of allergenic reactions to wine, in milk, egg and fish-allergic patients. Clin. Transl. Allergy 2011, 17: 10.
15. Implementation Regulation (EU) No. 579/2012 of the European Commission of 29 June 2012.
16. Kirschner S., Belloni B., Kugler C. et al.: Allergenicity of wine containing processing aids: a double-blind, placebo-controlled food challenge. J. Investig. Allergol. Clin. Immunol. 2009, 19: 210-7.
17. Armentia A.: Adverse reactions to wine, think outside the bottle. Curr. Opin. Allergy Clin. Immunol. 2008, 8: 266-9.
18. Schad S., Trcka J., Lauer I. et al.: Wine allergy in a wine- -growing district: Tolerance induction in a patient with allergy to grape lipid-transfer-protein. World Allergy Organ J. 2010; 3: 1-5.
19. Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to a notification from WFA and AWRI on fish products (insiglass) used in the manufacture of wine pursuant to Article 6 paragraph 11 of Directive 2000/13/ EC – for permanent exemption from labelling. The EFSA Journal 2007, 533: 1-8.
20. Boye J.I.: Food allergies in developing and emerging economies: need for comprehensive data on prevalence rates. Clinical and Translational Allergy 2012, 2: 25.