Badanie węchu pracowników bloku operacyjnego

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Violetta Kaniewska

Abstrakt

Celem pracy była próba znalezienia odpowiedzi na pytanie: Czy specyficzne warunki pracy i kontakt z substancjami toksycznymi wpływają na zmysł węchu pracowników bloku operacyjnego? Badaniami objęto 54 osoby, obojga płci, w wieku 23–60 lat (32 pracowników bloku operacyjnego Kliniki Otolaryngologii Wojskowego Instytutu Medycznego i 22 pracowników administracji szpitala). Badanie wykonano pisakowym testem węchu TW-2, opracowanym w Klinice Otolaryngologii WIM, wykorzystując 4 substancje zapachowe: kawę naturalną, olejek waniliowy, olejek cytrynowy i olejek miętowy. W badanej grupie pracowników bloku operacyjnego nie stwierdzono wpływu środowiska bloku operacyjnego na odczuwanie zapachu kawy, wanilii, mięty ani cytryny. U żadnej z badanych osób nie zaobserwowano znaczącej różnicy w odczuwaniu zapachów, między początkiem tygodnia pracy (poniedziałek) a jego końcem (piątek). Nie wykazano zależności między liczbą lat pracy na bloku operacyjnym a prawidłowym funkcjonowaniem zmysłu węchu.

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Kaniewska , V. (2013). Badanie węchu pracowników bloku operacyjnego. Alergoprofil, 9(3), 39-42. Pobrano z https://journalsmededu.pl/index.php/alergoprofil/article/view/774
Dział
Artykuł

Bibliografia

1. Traczyk W.Z.: Czucie i percepcja. W: Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. PZWL, Warszawa 2001.
2. Pruszewicz A., Obrębowski A., Walczak M.: W sprawie badania powonienia. Otolaryngologia Polska 1999; Suppl. 53(30): 806-810.
3. Rapiejko P.: Zmysł węchu. Alergoprofil 2006; 2(4): 4-10.
4. Kośmider J., Mazur-Chrzanowska B., Wyszyński B.: Odory. PWN, Warszawa 2002.
5. Rapiejko P., Lipiec A., Zielnik-Jurkiewicz B., Jadczak M., Jurkiewicz D.: Zmysł węchu a emocje. Ann. Univ. Marie Curie-Skłodowskiej Sectio D Medicina 2006; 60: 276-279.
6. Axel R.: Molekularne podstawy procesów węchowych. Świat Nauki 2007; wyd. spec. 1(8): 73-79.
7. Obrębowski A., Pruszewicz A.: Uwagi do systematyki i terminologii zaburzeń węchu i smaku. Otolaryngologia Polska 1991; 45: 104-107.
8. Finnelli P.F., Mair R.G.: Zaburzenia smaku i węchu. Neurologia w praktyce klinicznej. Czelej, Lublin 2006.
9. Rapiejko P.: Znaczenie badania zmysłu węchu w diagnostyce i terapii chorób błon śluzowych nosa. Wyd. Kliniki Otolaryngologii WIM, Warszawa 2009.
10. Jadczak M., Rapiejko P., Jurkiewicz D.: Metody olfaktometryczne w diagnostyce laryngologicznej. Ann. Univ. Marie Curie-Skłodowskiej Sectio D Medicina 2005; 60(supl. XVI, 2): 189-192.
11. Jadczak M., Rapiejko P., Dżaman K.: Zaburzenia węchu u pacjentów ze schorzeniami laryngologicznymi. Ann. Univ. Marie Curie-Skłodowskiej Sectio D Medicina 2005; 60(supl. XVI, 2): 193-196.
12. Szmeja Z., Szyfter W.: W sprawie zawodowego uszkodzenia węchu. Med. Prakt. 1984; 35: 147-149.
13. Kuźniar J., Pośpiech L., Kustrzycka H.: Zmiany morfologiczne błon śluzowych górnych dróg oddechowych a wybrane parametry toksykologiczne u pracowników narażonych na czynniki chemiczne. Otolaryngologia Polska 1995; 21(supl.): 54-58.