Wpływ leków stosowanych w premedykacji przed zabiegami chirurgicznymi na zmysł smaku

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Bożena Szabelska

Abstrakt

Celem pracy była ocena wpływu leków stosowanych w premedykacji przed zabiegami chirurgicznymi na zmysł smaku. Analizie poddane zostały leki difergan i midazolam – najczęściej stosowane w Klinice Otolaryngologii WIM. Porównywano wrażliwość smakową na cztery podstawowe smaki (słodki, słony, kwaśny i gorzki) przed podaniem premedykacji i około godziny po jej podaniu. Badanie smaku wykonano metodą jakościową według Börnsteina. Grupa badana przed podaniem i po podaniu premedykacji nie różniła się istotnie statystycznie w zakresie progu identyfikacji smaku soli, kwasu i chininy, ale różniła się istotnie w zakresie identyfikacji smaku glukozy. W grupie chorych otrzymujących difergan obserwowano obniżenie progu odczuwania smaku słodkiego.

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Szabelska , B. (2013). Wpływ leków stosowanych w premedykacji przed zabiegami chirurgicznymi na zmysł smaku. Alergoprofil, 9(3), 34-38. Pobrano z https://journalsmededu.pl/index.php/alergoprofil/article/view/773
Dział
Artykuł

Bibliografia

1. Gołąb B.: Anatomia czynnościowa ośrodkowego układu nerwowego. PZWL, Warszawa 2004.
2. Konopka W., Dobosz P., Kochanowicz J.: Zaburzenia smaku w otolaryngologii. Otolaryngol. 2003; 2(4): 145-149.
3. Dżaman K., Jadczak M., Rapiejko P., Syryło A., Jurkiewicz D.: Ocena zależności między funkcjonowaniem zmysłu smaku i powonienia. Pol. Merk. Lek. 2005; 19(111): 280-282.
4. Bem A.: Zachowanie się powonienia, smaku i słuchu u chorych na cukrzycę. Praca doktorska. Akademia Medyczna, Poznań 1979.
5. Pęczkowska M.: Wpływ inhibitorów enzymu przekształcającego angiotensynę I na wybrane parametry gospodarki cynkowej. Pol. Arch. Med. Wew. 1996; 96(1): 32-38.
6. Wichura-Demska A.: Wrażliwość sensoryczna, a sposób żywienia chorych z cukrzycą typu 2. Rozprawa doktorska. Uniwersytet Medyczny, Poznań 2011.
7. Jasik M., Dęmbe K., Karnafel W.: Doustne leki przeciwcukrzycowe w terapii cukrzycy typu 2. Przew. Lek. 2005; 3: 74-80.
8. Dżaman K., Pleskacz W., Wałkanis A., Rapiejko P., Jurkiewicz D.: Ocena zmysłu smaku i węchu u pacjentów z polipami nosa. Otolaryngol. Pol. 2007; LXI(5): 831-837.
9. Dżaman K.: Wpływ glikokortykosteroidoterapii ogólnej i chirurgii wewnątrznosowej na zmysł węchu i smaku u chorych z polipami nosa. Rozprawa doktorska. WIM, Warszawa 2008.