Wpływ leków stosowanych w premedykacji przed zabiegami chirurgicznymi na zmysł smaku
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Celem pracy była ocena wpływu leków stosowanych w premedykacji przed zabiegami chirurgicznymi na zmysł smaku. Analizie poddane zostały leki difergan i midazolam – najczęściej stosowane w Klinice Otolaryngologii WIM. Porównywano wrażliwość smakową na cztery podstawowe smaki (słodki, słony, kwaśny i gorzki) przed podaniem premedykacji i około godziny po jej podaniu. Badanie smaku wykonano metodą jakościową według Börnsteina. Grupa badana przed podaniem i po podaniu premedykacji nie różniła się istotnie statystycznie w zakresie progu identyfikacji smaku soli, kwasu i chininy, ale różniła się istotnie w zakresie identyfikacji smaku glukozy. W grupie chorych otrzymujących difergan obserwowano obniżenie progu odczuwania smaku słodkiego.
Pobrania
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Copyright: © Medical Education sp. z o.o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
Address reprint requests to: Medical Education, Marcin Kuźma (marcin.kuzma@mededu.pl)
Bibliografia
2. Konopka W., Dobosz P., Kochanowicz J.: Zaburzenia smaku w otolaryngologii. Otolaryngol. 2003; 2(4): 145-149.
3. Dżaman K., Jadczak M., Rapiejko P., Syryło A., Jurkiewicz D.: Ocena zależności między funkcjonowaniem zmysłu smaku i powonienia. Pol. Merk. Lek. 2005; 19(111): 280-282.
4. Bem A.: Zachowanie się powonienia, smaku i słuchu u chorych na cukrzycę. Praca doktorska. Akademia Medyczna, Poznań 1979.
5. Pęczkowska M.: Wpływ inhibitorów enzymu przekształcającego angiotensynę I na wybrane parametry gospodarki cynkowej. Pol. Arch. Med. Wew. 1996; 96(1): 32-38.
6. Wichura-Demska A.: Wrażliwość sensoryczna, a sposób żywienia chorych z cukrzycą typu 2. Rozprawa doktorska. Uniwersytet Medyczny, Poznań 2011.
7. Jasik M., Dęmbe K., Karnafel W.: Doustne leki przeciwcukrzycowe w terapii cukrzycy typu 2. Przew. Lek. 2005; 3: 74-80.
8. Dżaman K., Pleskacz W., Wałkanis A., Rapiejko P., Jurkiewicz D.: Ocena zmysłu smaku i węchu u pacjentów z polipami nosa. Otolaryngol. Pol. 2007; LXI(5): 831-837.
9. Dżaman K.: Wpływ glikokortykosteroidoterapii ogólnej i chirurgii wewnątrznosowej na zmysł węchu i smaku u chorych z polipami nosa. Rozprawa doktorska. WIM, Warszawa 2008.