Alergogenne znaczenie pyłku mniszka
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Sezon pylenia mniszka w Polsce rozpoczyna się zwykle w końcu marca i trwa, w zależności od regionu, do końca maja. Autorzy przedstawiają aktualny stan wiedzy na temat alergenów pyłku mniszka i omawiają ich znaczenie w alergicznym nieżycie nosa.
Pobrania
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Copyright: © Medical Education sp. z o.o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
Address reprint requests to: Medical Education, Marcin Kuźma (marcin.kuzma@mededu.pl)
Bibliografia
2. Marciniuk J., Rudzińska-Langwald A.: Morphological divesity of pollen from selected species of the genus Taraxacum, according to their ploidal level. Acta Agrobotanica 2008, 61(1): 65-69.
3. Mirek Z., Piękoś-Mirkowa H., Zając A., Zając M.: Vascular plants of Poland – a checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski. IB PAN, Kraków 2002.
4. Mowszowicz J.: Krajowe chwasty polne i ogrodowe. Przewodnik do oznaczania. PWRiL, Warszawa 1986.
5. Skrzypczak G., Bleczowicz A., Swędrzyński A.: Podręczny atlas chwastów. Wydawnictwo Medix Plus, Poznań 1995.
6. Rapiejko P., Weryszko-Chmielewska E., Piotrowska K. et al.: Analiza stężenia pyłku mniszka w atmosferze wybranych miastach Polski w 2008 r. Alergoprofil 2008, 3 (w druku).
7. Rapiejko P.: Alergia na pyłek kwiatowy. Pszczelarstwo 1991, 42(6): 7.
8. Warakomska Z.: Miód i pyłek z mniszka (Taraxacum Zinn em. Web.). Ann. UMCS, sect. EEE 2002, 10: 107-112.
9. Fuiano N., Incorvaia C., Riario-Sforza G.G., Casino G.: Anaphylaxis to honey in pollinosis to mugwort: a case report. Eur. Ann. Allergy. Clin. Immunol. 2006, 38(10): 364-5.
10. Schütz K., Carle R., Schieber A.: Taraxacum – a review on its phytochemical and pharmacological profile. J. Ethnopharmacol. 2006, 107(3): 313-23.
11. Lentini F., Venza F.: Wild food plants of popular use in Sicily. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 2007, 3: 15.
12. Lee Y.W., Choi S.Y., Lee E.K., Sohn J.H., Park J.W., Hong C.S.: Cross-allergenicity of pollens from the Compositae family: Artemisia vulgaris, Dendranthema grandiflorum, and Taraxacum officinale. Ann. Allergy Asthma Immunol. 2007, 99(6): 526-33.