Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Aleksandra Kruczek
Alina Stacewicz
Małgorzata Puc

Abstrakt

Miód pszczeli zawiera pewną ilość części stałych, w głównej mierze pyłku roślin, zarówno owadopylnych, jak i wiatropylnych, a także zarodników grzybów i glonów. Osoby uczulone na pyłek występujący w powietrzu w sezonie pyłkowym mogą dodatkowo reagować objawami alergii po spożyciu np. miodu, zwłaszcza gdy są w złej kondycji zdrowotnej. Alergie na miód wywołują m.in. ziarna pyłku roślin z rodziny Compositae, pyłek traw, brzozy, leszczyny oraz oliwki. Pyłek kwiatowy z obnóży pszczelich coraz chętniej stosowany jest w medycynie (np. w schorzeniach wątroby, przeroście gruczołu krokowego) oraz w przemyśle kosmetycznym.

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Kruczek , A., Stacewicz , A., & Puc , M. (2015). Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich. Alergoprofil, 11(2), 41-44. Pobrano z https://journalsmededu.pl/index.php/alergoprofil/article/view/836
Dział
Artykuł

Bibliografia

1. Dyakowska J.: Podręcznik palynologii. Metody i problemy. Wyd. Geologiczne, Warszawa 1959.
2. Pfister R.: Versuch einer Mikroskopie des Honigs. Forschungsber. Lebensmittel. U. Ihre Bez. Z. Hygiene for. Chem. Pharm., München 1885.
3. Todd F.E., Vansell G.H.: Pollen grains in nectar and honey. J. Econ. Entomol. 1942, 35.
4. Tomaszewska B., Chorbiński P.: Anatomia pszczoły. W: Wilde J., Prabucki J.: Hodowla Pszczół. PWRiL, Poznań 2008.
5. Turlejska H.: Zasady GHP/GMP oraz system HACCP jako narzędzia zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Poradnik dla przedsiębiorcy. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa. Warszawa 2003, 5-68.
6. Piotrowska K.: Kwiaty brzozy (Betula L.) obfitym wczesnowiosennym źródłem pyłku. Materiały Naukowej Konferencji Pszczelarskiej. Puławy 2005, 111-112.
7. Teper D.: Analiza pyłkowa jako podstawowe badanie w ocenie nektarowych miodów odmianowych. Materiały II Lubelskiej Konferencji Pszczelarskiej. Aktualne problemy nowoczesnego pszczelarstwa. Pszczela Wola 2011, 151-158.
8. Warakomska Z.: Obraz pyłkowy wielokwiatowych miodów Lubelszczyzny. Materiały I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej. Biologia kwitnienia, nektarowania i zapylania roślin. Lublin 1997, 170-177.
9. Wróblewska A.: Obraz pyłkowy miodów niektórych gmin Podlasia. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska. 2002, Sec. EEE X: 113-121.
10. Banaszak J.: Ekologia pszczół. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa– Poznań 1993.
11. Maurizio A.: Weitere Untersuchungen an Pollenhöschen. Beihefte zur Schweizerizchen Bienen-Zeitung 1953, 2(20): 485-556.
12. Piotrowska K.: Rośliny z rodziny komosowatych (Chenopodiaceae) letnim pożytkiem pyłkowym. Materiały Naukowej Konferencji Pszczelarskiej. Puławy 2005, 113-114.
13. Ceglińska K.: Anemophilous plant pollen in spring specific honeys from the Rzeszów area. Acta Agrobotanica 2008, 61(1): 59-64.
14. Stawiarz E.: Pollen of non-nectariferous plants in the microscopic image of honyes of some communes of the Świętokrzyskie voivodeship. Acta Agrobotanica 2009, 62(2): 53-58.
15. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Alergenne działanie miodu pszczelego. Acta Agrobotanica 2006, 59(1): 257-263.
16. Fernândez C., Martin Esteban M., Fiandor A. et al.: Analysis of cross reactivity between sunflower pollen and other pollens of the Compositae family. J. Allergy Clin. Immunol. 1993, 92: 660-667.
17. Kalyoncu A.F.: Honey allergy and rhinitis in Ankara, Turkey. Allergy 1997, 52: 876-877.
18. Rapiejko P.: Alergia na pyłek kwiatowy. Pszczelarstwo 1991, 6: 7.
19. Helbing A., Peter C., Berchtold E. et al.: Allergy to honey: relation to pollen and honey bee allergy. Allergy 1992, 47: 41-49.
20. Bauer L., Kohlich A., Hirschwerhr R. et al.: Food allergy to honey: Pollen or bee products? J. Allergy Clin. Immunol. 1996, 97: 65-73.
21. Saarinen K., Jantunen J., Haahtela T.: Birch pollen honey for birch pollen allergy – a randomized controlled pilot study. Int. Arch. Allergy Immunol. 2011, 155: 160-166.
22. Basista K., Sodzawiczny K.: Pyłek kwiatowy – nowy surowiec naturalny, możliwości wykorzystania w lecznictwie i kosmetologii. GF Naukowy 2011, 12: 30-32.
23. Bartosiuk E., Borawska M.: Skład chemiczny i właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe pierzgi. Pszczelarstwo 2014, 5.
24. Makowicz J.: Pierzga i pyłek kwiatowy. Wyd. WSP im. J. Kochanowskiego, Kielce 1985.
25. Caillas A.: Pylca. Izdatelstwo Apimondii 1975. Les Vertusmerveilleuses du Polen. Orlean 1978.