Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Miód pszczeli zawiera pewną ilość części stałych, w głównej mierze pyłku roślin, zarówno owadopylnych, jak i wiatropylnych, a także zarodników grzybów i glonów. Osoby uczulone na pyłek występujący w powietrzu w sezonie pyłkowym mogą dodatkowo reagować objawami alergii po spożyciu np. miodu, zwłaszcza gdy są w złej kondycji zdrowotnej. Alergie na miód wywołują m.in. ziarna pyłku roślin z rodziny Compositae, pyłek traw, brzozy, leszczyny oraz oliwki. Pyłek kwiatowy z obnóży pszczelich coraz chętniej stosowany jest w medycynie (np. w schorzeniach wątroby, przeroście gruczołu krokowego) oraz w przemyśle kosmetycznym.
Pobrania
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Copyright: © Medical Education sp. z o.o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
Address reprint requests to: Medical Education, Marcin Kuźma (marcin.kuzma@mededu.pl)
Bibliografia
2. Pfister R.: Versuch einer Mikroskopie des Honigs. Forschungsber. Lebensmittel. U. Ihre Bez. Z. Hygiene for. Chem. Pharm., München 1885.
3. Todd F.E., Vansell G.H.: Pollen grains in nectar and honey. J. Econ. Entomol. 1942, 35.
4. Tomaszewska B., Chorbiński P.: Anatomia pszczoły. W: Wilde J., Prabucki J.: Hodowla Pszczół. PWRiL, Poznań 2008.
5. Turlejska H.: Zasady GHP/GMP oraz system HACCP jako narzędzia zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Poradnik dla przedsiębiorcy. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa. Warszawa 2003, 5-68.
6. Piotrowska K.: Kwiaty brzozy (Betula L.) obfitym wczesnowiosennym źródłem pyłku. Materiały Naukowej Konferencji Pszczelarskiej. Puławy 2005, 111-112.
7. Teper D.: Analiza pyłkowa jako podstawowe badanie w ocenie nektarowych miodów odmianowych. Materiały II Lubelskiej Konferencji Pszczelarskiej. Aktualne problemy nowoczesnego pszczelarstwa. Pszczela Wola 2011, 151-158.
8. Warakomska Z.: Obraz pyłkowy wielokwiatowych miodów Lubelszczyzny. Materiały I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej. Biologia kwitnienia, nektarowania i zapylania roślin. Lublin 1997, 170-177.
9. Wróblewska A.: Obraz pyłkowy miodów niektórych gmin Podlasia. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska. 2002, Sec. EEE X: 113-121.
10. Banaszak J.: Ekologia pszczół. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa– Poznań 1993.
11. Maurizio A.: Weitere Untersuchungen an Pollenhöschen. Beihefte zur Schweizerizchen Bienen-Zeitung 1953, 2(20): 485-556.
12. Piotrowska K.: Rośliny z rodziny komosowatych (Chenopodiaceae) letnim pożytkiem pyłkowym. Materiały Naukowej Konferencji Pszczelarskiej. Puławy 2005, 113-114.
13. Ceglińska K.: Anemophilous plant pollen in spring specific honeys from the Rzeszów area. Acta Agrobotanica 2008, 61(1): 59-64.
14. Stawiarz E.: Pollen of non-nectariferous plants in the microscopic image of honyes of some communes of the Świętokrzyskie voivodeship. Acta Agrobotanica 2009, 62(2): 53-58.
15. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Alergenne działanie miodu pszczelego. Acta Agrobotanica 2006, 59(1): 257-263.
16. Fernândez C., Martin Esteban M., Fiandor A. et al.: Analysis of cross reactivity between sunflower pollen and other pollens of the Compositae family. J. Allergy Clin. Immunol. 1993, 92: 660-667.
17. Kalyoncu A.F.: Honey allergy and rhinitis in Ankara, Turkey. Allergy 1997, 52: 876-877.
18. Rapiejko P.: Alergia na pyłek kwiatowy. Pszczelarstwo 1991, 6: 7.
19. Helbing A., Peter C., Berchtold E. et al.: Allergy to honey: relation to pollen and honey bee allergy. Allergy 1992, 47: 41-49.
20. Bauer L., Kohlich A., Hirschwerhr R. et al.: Food allergy to honey: Pollen or bee products? J. Allergy Clin. Immunol. 1996, 97: 65-73.
21. Saarinen K., Jantunen J., Haahtela T.: Birch pollen honey for birch pollen allergy – a randomized controlled pilot study. Int. Arch. Allergy Immunol. 2011, 155: 160-166.
22. Basista K., Sodzawiczny K.: Pyłek kwiatowy – nowy surowiec naturalny, możliwości wykorzystania w lecznictwie i kosmetologii. GF Naukowy 2011, 12: 30-32.
23. Bartosiuk E., Borawska M.: Skład chemiczny i właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe pierzgi. Pszczelarstwo 2014, 5.
24. Makowicz J.: Pierzga i pyłek kwiatowy. Wyd. WSP im. J. Kochanowskiego, Kielce 1985.
25. Caillas A.: Pylca. Izdatelstwo Apimondii 1975. Les Vertusmerveilleuses du Polen. Orlean 1978.