Rośliny drzewiaste o właściwościach toksycznych
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
W pracy podano informacje dotyczące oddziaływania toksycznych drzew i krzewów na organizm człowieka. Przedstawiono opis 12 gatunków roślin drzewiastych, które należą do rodzajów: kasztanowiec, trzmielina, buk, kruszyna, ostrokrzew, złotokap, czeremcha, dąb, robinia, jarząb, cis i kalina. Wymieniono substancje biologicznie aktywne o właściwościach trujących, charakterystyczne dla każdego gatunku.
Pobrania
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Copyright: © Medical Education sp. z o.o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
Address reprint requests to: Medical Education, Marcin Kuźma (marcin.kuzma@mededu.pl)
Bibliografia
2. Stănescu A.: The urban forest-actual integration concept of approaching the problem of the urban green space. Bulletin USAMV-CN 2007, 63–64: 272-277.
3. Podbielkowski A., Sudnik-Wójcikowska B.: Słownik roślin użytkowych. PWRiL, Warszawa 2003.
4. Kohlmünzer S.: Farmakognozja. Wydawnictwo SGGW. Warszawa 2004.
5. Bruneton J.: Toxic Plants, Dangerous to Humans and Animals. Intercept – Lavoisier, Paris 1999.
6. Johnson A., Johnson S.: Garden plants poisonous to people. Primefacts 2006, 356: 1-12.
7. Rapiejko P.: Analiza stężenia pyłku wybranych gatunków drzew w 2008 r. Alergia, 2008, 3: 15-18.
9. Altmann H.: Rośliny trujące i zwierzęta jadowite. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 1998.
9. Kremer B.: Leksykon przyrodniczy – Drzewa. Świat Książki, Warszawa 1996.
10. Aas G., Riedmiller A.: Collins Nature Guide: Trees of Britain and Europe. 1994.
11. Henneberg M., Skrzydlewska E.: Zatrucia roślinami wyższymi i grzybami. PZWL, Warszawa 1984.
12. Rakotwórcze i trujące substancje roślinne. Sadowska A. (red.). Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2004.
13. Nelson L.S., Shih L.D. Balick M.J.: Handbook of Poisonous and Injurious Plants. New York Botanical Garden, New York 2007.
14. Seneta W., Dolatowski J.: Dendrologia. Wyd. II. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1997.
15. Bohne B., Dietze P.: Rośliny trujące. Wydawnictwo Bellona, Warszawa 2008.
16. Wink M.: Mode of action and toxicology of plant toxins and poisonous plants. Mitt. Julius Kühn–Inst. 2009, 421: 93-112.
17. Peter A. Thomas, El-Barghathi M., Polwart A.: Biological Flora of the British Isles: Euonymus europeus L. Journal of Ecology 2011, 99: 345-365.
18. Rutkowski L.: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski Niżowej. PWN, Warszawa 1998.
19. Pérez V., Doce R.R., García-Pariente C., Hervás G., Ferreras M.C., Mantecón A.R., Frutos P.: Oak leaf (Quercus pyrenaica) poisoning in cattle. Research in Veterinary Science 2011, 91: 269-277.
20. Kershaw L., Beaubien E.: Mountain-ash – An Established Member of the Edmonton Flora. The Alberta Native Plant Council Newsletter 2006, 51: 1-3.
21. Senderski M.E.: Prawie wszystko o ziołach. Wydawnictwo Mateusz E. Senderski, Podkowa Leśna 2007.
22. Cope R.B.: Toxicology brief. The dangers of yew ingestion. Vet. Med. 2005, 100(9): 646-650.
23. Grobosch T., Schwarze B., Stoecklein D., Binscheck T.: Fatal poisoning with Taxus baccata. Quantification of Paclitaxel (taxol A), 10 – Deacetyltaxol, Baccatin III, 10 – Deacetylbaccatin III, Cephalomannine (taxol B), and 3,5 – Dimethoxyphenol In Body Fluids by Liquid Chromatography – Tandem Mass Spectrometry. Journal of Analytical Toxicology 2012, 36: 36-43.
24. Alexander J., Auđunsson G.A., Benford D., Cockburn A., Cravedi J.P., Dogliotti E., Di Domenico A., Férnandez-Cruz M.L., Fink-Gremmels J., Fürst P., Galli C., Grandjean P., Gzyl J., Heinemeyer G., Johansson N., Mutti A., Schlatter J., van Leeuwen R., Van Peteghem C., Verger P.: Saponins in Madhuca longifolia L. as undesirable substances in animal feed. Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain. The EFSA Journal 2009, 979: 1-36.