Zastosowanie probiotyków w leczeniu chorób o podłożu alergicznym

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Agnieszka Woźniak Kosek
Jarosław Kosek

Abstrakt

W pracy omówiono definicje probiotyku, prebiotyku i synbiotyku. Przedstawiono charakterystykę bakterii probiotycznych. Omówiono korzyści, jakie wynikają dla organizmu ludzkiego ze stosowania bakterii probiotycznych. Podkreślono, że probiotyki są coraz częściej stosowane w profilaktyce i terapii chorób alergicznych.


 

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Woźniak Kosek , A., & Kosek , J. (2009). Zastosowanie probiotyków w leczeniu chorób o podłożu alergicznym. Alergoprofil, 5(3), 12-16. Pobrano z https://journalsmededu.pl/index.php/alergoprofil/article/view/149
Dział
Artykuł

Bibliografia

1. Woźniak-Kosek A., Jarosz M.: Probiotyki w żywieniu człowieka. Żyw. Człow. Metab. 2005, 1: 72-83.
2. Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. Raport a Joint FAO/WHO Working Group, London, Ontario, Canada 2002.
3. Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria, Raport of Joint FAO/WHO Expert Consultation. Cordoba, Argentina, 2001.
4. Bielecka M.: Naukowe podstawy stosowania probiotyków. Post. Mikrobiol. 2004, 43(supl. 1): 11.
5. Jeznach M., Zegan M.: Stan i perspektywy rozwoju rynku żywności funkcjonalnej. Wydawnictwo SGGW 2003.
6. Alergie pokarmowe – porady lekarzy i dietetyków. Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.). PZWL, Warszawa 2004.
7. Shaternikov V.A., Kuvaeva I.D., Ladodo K.S., Orlova N.G., Vesellova O.L.: Geral and local humoral immunity and intestinal microflora in children with skin manifestations of food allergy. Vopr. Pitan. 1982, 9: 51-56.
8. Loskutova I.E.: Effectiveness of using Maliutka and Malysh aspect propionic-acidophilus mixtures in the combined treatment of congenital hypotrophy. Vopr. Pitan. 1985, 5: 17-20.
9. Trapp C.L., Chang C.C., Halpern G.M., Keen C.L., Gerschwin M.E.: The influence of chronic yoghurt consumption on population of young and elderly adults. Int. J. Immunother 1993, 9: 53-64.
10. Majamaa H., Isolauri E.: Probiotics: a novel approach in the management of food allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 1997, 99: 179-185.
11. Salminen S., Bouley C., Boutron-Ruault M.: Functional food science and gastrointestinal physiology and function. Br. J. Nutr. 1998, 80: 147-171.
12. Madara J.L.: The chameleon within: improving antigen delivery. Science 1997, 277: 910-911.
13. Kankaanpaa P., Sutas Y., Arvilommi H., Salminen S., Isolauri E.: Comparison of antiproliferative effects of probiotic cell extracts and glucocorticoids. Gastroenterol. Int. 1998, 11: 139-140.
14. Pelto L., Isolauri E., Lilius E.M., Nuutila J., Salminen S.: Probiotic bacteria downregulate the milk induced inflammatory response in milk-hypersensitive subjects but have an immunostimulatory effect in health subjects. Clin. Exp. Allergy. 1998, 28: 1474-1479.
15. de Simone C., Ciardi A., Grassi A.: Effect of Bifidobacterium bifidum and Lactobacillus acidophilus on gut mucosa and peripheral blood B lymphocytes. Immunopharmacol. Immunotoxicol. 1991, 14: 331-340.
16. Gasser F.: Safety of lactic acid bacteria and their occurrence in human clinical infections. Bull. Inst. Pasteur 1994, 92: 45-67.
17. Wagner R.D., Warner T., Roberts L., Farmer J., Balish E.: Colonization of congenitally immunodeficient mice with probiotic bacteria. Infect. Immun. 1997, 65: 3345-3351.
18. Oggioni M.R., Pozzi G., Valensin P.E., Galieni P., Bigazzi C.: Recurrent septicemia in an immunocompromised patient due to probiotic strains of Bacillus subtilis. J. Clin. Microbiol. 1998, 36: 325-326.
19. Fedorak R.N., Madsen K.L.: Probiotics and prebiotics in gastrointestinal disorders. Curr. Opin. Gastroenterol. 2004, 20: 146-155.
20. Sartor R.B.: Probiotic therapy of intestinal inflammation and infections. Curr. Opin. Gastroenterol. 2005, 21: 44-50.
21. Penner R., Fedorak R.N., Madsen K.L.: Probiotics and nutraceuticals: nonme-dicinal treatments of gastrointestinal diseases. Curr. Opin. Pharmacol. 2005, 5: 596-603