Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób alergicznych

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Marek Modrzyński
Katarzyna Modrzyńska

Abstrakt

Dieta śródziemnomorska stanowi nowoczesne zalecenie żywieniowe inspirowane tradycyjnymi wzorcami dietetycznymi niektórych krajów basenu Morza Śródziemnego. Składa się ze świeżych owoców, oliwy z oliwek (jako głównego źródła tłuszczu), produktów mleczarskich (głównie sery i jogurty) oraz ryb. W artykule omawiany jest jej możliwy wpływ na rozwój alergii.


 

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Modrzyński , M., & Modrzyńska , K. (2009). Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób alergicznych. Alergoprofil, 5(1), 7-10. Pobrano z https://journalsmededu.pl/index.php/alergoprofil/article/view/111
Dział
Artykuł

Bibliografia

1. Barros R., Moreira A., Fonseca J., de Oliveira J.F., Delgado L., Castel-Branco M.G., Haahtela T., Lopes C., Moreira P.: Adherence to the Mediterranean diet and fresh fruit intake are associated with improved asthma control. Allergy 2008; 63(7): 917-23.
2. Castro-Rodriguez J.A., Garcia-Marcos L., Alfonseda Rojas J. D., Valverde-Molina J., Sanchez-Solis M.: Mediterranean diet as a protective factor for wheezing in preschool children. J. Pediatr. 2008; 152(6): 823-8.
3. Chatzi L., Apostolaki G., Bibakis I., Skypala I., Bibaki-Liakou V., Tzanakis N., Kogevinas M., Cullinan P.: Protective effect of fruits, vegetables and the Mediterranean diet on asthma and allergies among children in Crete. Thorax 2007; 62(8): 677-83.
4. Chatzi L., Torrent M., Romieu I., Garcia-Esteban R., Ferrer C., Vioque J., Kogevinas M., Sunyer J.: Mediterranean diet in pregnancy is protective for wheeze and atopy in childhood. Thorax 2008; 63(6): 507-13.
5. Chatzi L., Torrent M., Romieu I., Garcia-Esteban R., Ferrer C., Vioque J., Kogevinas M., Sunyer J.: Diet, wheeze, and atopy in school children in Menorca, Spain. Pediatr. Allergy Immunol. 2007; 18(6): 480-5.
6. de Batlle J., Garcia-Aymerich J., Barraza-Villarreal A., Antó J.M., Romieu I.: Mediterranean diet is associated with reduced asthma and rhinitis in Mexican children. Allergy 2008; 63(10): 1310-6.
7. Garcia-Marcos L., Canflanca I.M., Garrido J.B., Varela A.L., Garcia-Hernandez G., Guillen Grima F., Gonzalez-Diaz C., Carvajal-Urueńa I., Arnedo-Pena A., Busquets-Monge R.M., Morales Suarez-Varela M., Blanco-Quiros A.: Relationship of asthma and rhinoconjunctivitis with obesity, exercise and Mediterranean diet in Spanish schoolchildren. Thorax 2007; 62(6): 503-8.
8. Gebauer S.K., Psota T.L., Kris-Etherton P.M.: The diversity of health effects of individual trans fatty acid isomers. Lipids 2007; 42(9): 787-99.
9. Hoff S., Seiler H., Heinrich J., Kompauer I., Nieters A., Becker N., Nagel G., Gedrich K., Karg G., Wolfram G., Linseisen J.: Allergic sensitisation and allergic rhinitis are associated with n-3 polyunsaturated fatty acids in the diet and in red blood cell membranes. Eur. J. Clin. Nutr. 2005; 59(9): 1071-80.
10. Miyake Y., Sasaki S., Tanaka K., Ohya Y., Miyamoto S., Matsunaga I., Yoshida T., Hirota Y., Oda H. (Osaka Maternal and Child Health Study Group): Fish and fat intake and prevalence of allergic rhinitis in Japanese females: the Osaka Maternal and Child Health Study. J. Am. Coll. Nutr. 2007; 26(3): 279-87.
11. Psota T.L., Gebauer S.K., Kris-Etherton P.: Dietary omega3 fatty acid intake and cardiovascular risk. Am. J. Cardiol. 2006; 98(4A): 3i-18i.
12. Simopoulos A.P.: Evolutionary aspects of diet, the omega-6/ omega-3 ratio and genetic variation: nutritional implications for chronic diseases. Biomed. Pharmacother. 2006; 60(9): 502-7.
13. Simopoulos A.P.: The importance of the ratio of omega-6/ omega-3 essential fatty acids. Biomed. Pharmacother. 2002; 56(8): 365-79.
14. Simopoulos A.P.: The Mediterranean diets: What is so special about the diet of Greece? The scientific evidence. J. Nutr. 2001; 131(11 supl.): 3065S-73S.