Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Józef Kotwas

Abstrakt

Sposób odżywiania wywiera duży wpływ na ludzki organizm. Badania naukowe pokazują, że odpowiednio zbilansowana dieta może częściowo zapobiegać występowaniu zespołu suchego oka i dyskomfortu podczas noszenia soczewek oraz hamować starzenie się narządu wzroku. Ochrona narządu wzroku za pomocą suplementacji dietetycznej jest przedmiotem badań, które zapoczątkowano jeszcze w zeszłym stuleciu. W niniejszej pracy przedstawiono najważniejsze wnioski dotyczące znaczenia diety dla prawidłowego funkcjonowania zdrowych oczu.

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
1.
Kotwas J. Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku. Ophthatherapy [Internet]. 30 czerwiec 2017 [cytowane 20 maj 2024];4(2):117-20. Dostępne na: https://journalsmededu.pl/index.php/ophthatherapy/article/view/567
Dział
Artykuły

Bibliografia

1. Management and Therapy of Dry Eye Disease: Report of the Management and Therapy Subcommittee of the International Dry Eye WorkShop (2007). Ocul Surf. 2007; 5(2): 163-78.
2. Evans JR, Lawrenson JG. A review of the evidence for dietary interventions in preventing or slowing the progression of age-related macular degeneration. Ophthalmic Physiol Opt. 2014; 34(4): 390-6.
3. Foster-Powell K, Holt SH, Brand-Miller JC. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clinical Nutrtion. 2002; 76: 5-56.
4. Chong EW, Robman LD, Simpson JA et al. Fat consumption and its association with age-related macular degeneration. Arch Ophthalmol. 2009; 127: 674-80.
5. Angle J, Wissmann DA. The epidemiology of myopia. Am J Epidemiol. 1980; 111: 220-28.
6. Au Eong KG, Tay TH, Lim MK. Race, culture and Myopia in 110,236 young Singaporean males. Singapore Med J. 1993; 34: 29-32.
7. Ibanez L. Hyperinsulinaemia, dyslipaemia and cardiovascular risk in girls with a history of premature pubarche. Diabetologia. 1998; 41: 1057-63.
8. Brzozowska A, Olędzka A. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności. In: Gawęcki J., Roszkowski W. (ed). Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, Warszawa 2009: 313-28.