Wpływ kofeiny zawartej w napoju energetycznym na wybrane parametry ciśnienia centralnego krwi Artykuł oryginalny

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Kamila Słomka
Małgorzata Bieńko
Piotr Abramczyk

Abstrakt

Wstęp: Popularność spożycia napojów energetycznych wykazuje stałą tendencję wzrostową wśród ludzi na całym świecie. Nadmierne przyjmowanie kofeiny zawartej w produktach spożywczych związane jest ze wzrostem ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych. Jednym z potencjalnych patomechanizmów biorących udział w tym procesie jest wpływ kofeiny na ciśnienie centralne krwi.
Cel pracy: Celem pracy była ocena wpływu kofeiny zawartej w popularnym na rynku napoju energetycznym na częstość pracy serca i wartości ciśnienia centralnego u młodych dorosłych.
Materiał i metody: Do badania zrandomizowano 20 zdrowych osób w wieku 18–30 lat (9 mężczyzn), u których rejestrowano wybrane parametry hemodynamiczne przed spożyciem i po nim 500 ml napoju energetycznego (NE) zawierającego 150 mg kofeiny lub 500 ml napoju o podobnych walorach smakowych i zapachowych niezawierającego kofeiny (NN). U każdego z ochotników zostały wykonane 2 badania z różnymi napojami, a przydział płynu odbywał się w sposób zaślepiony i losowy. W trakcie badania oceniano skurczowe ciśnienie obwodowe i centralne, rozkurczowe ciśnienie obwodowe i centralne, współczynnik wzmocnienia ciśnienia centralnego oraz częstość pracy serca.
Wyniki: W okresie między 60. a 180. min badania w grupie NE stwierdzono wyższe wartości pSBP i cSBP w porównaniu z grupą NN (123,9 ± 13,4 vs 120,3 ± 13,8 mmHg, p < 0,001; 112,7 ± 10,9 vs 109,8 ± 11,1, p = < 0,001) oraz pDBP i cDBP (79,3 ± 7,6 vs 76,3 ± 7,7 mmHg, p < 0,001; 81,1 ± 7,8 vs 77,8 ± 7,8 mmHg, p < 0,001). Nie zanotowano różnic w wartościach Aix (15,6 ± 12,6 vs 14,4 ± 11,2, p = 0,161) oraz czynności serca (69,6 ± 10,7 vs 70,9 ± 11,7/min, p = 0,05).
Wnioski: Negatywny wpływ kofeiny na układ krążenia może wynikać ze wzrostu ciśnienia centralnego, które bardziej niż ciśnienie obwodowe zwiększa obciążenie następcze lewej komory. Nie zanotowano jednak różnic we współczynniku wzmocnienia, który lepiej niż wartości ciśnienia tętniczego koreluje ze śmiertelnością w różnych grupach chorych.

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Słomka , K., Bieńko , M., & Abramczyk , P. (2019). Wpływ kofeiny zawartej w napoju energetycznym na wybrane parametry ciśnienia centralnego krwi . Kardiologia W Praktyce, 13(2), 8-14. Pobrano z https://journalsmededu.pl/index.php/kwp/article/view/1190
Dział
Prewencja w praktyce

Bibliografia

1. Lee Y., Moon S.J., Montell C.: Multiple gustatory receptors required for the caffeine response in Drosophila. Proc. Natl. Acad. Sci. U S A 2009; 106(11): 4495-4500.
2. Wright G.A., Baker D.D., Palmer M.J. et al.: Caffeine in floral nectar enhances a pollinator’s memory of reward. Science 2013; 339(6124): 1202-1204.
3. Fredholm B.B., Battig K., Holmen J. et al.: Actions of caffeine in the brain with special reference to factors that contribute to its widespread use. Pharmacol. Rev. 1999; 51(1): 83-133.
4. Barone J.J., Roberts H.R.: Caffeine consumption. Food Chem. Toxicol. 1996; 34(1): 119-129.
5. Mitchell D.C., Hockenberry J., Teplansky R. et al.: Assessing dietary exposure to caffeine from beverages in the U.S. population using brand-specific versus category-specific caffeine values. Food Chem. Toxicol. 2015; 80: 247-252.
6. Cichocki M.: Napoje energetyzujące – współczesne zagrożenie zdrowotne dzieci i młodzieży. Prz. Lek. 2012; 69(10): 854-860.
7. Mitchell D.C., Knight C.A., Hockenberry J. et al.: Beverage caffeine intakes in the U.S. Food Chem. Toxicol. 2014; 63: 136-142.
8. Fulgoni V.L., Keast D.R., Lieberman H.R.: Trends in intake and sources of caffeine in the diets of US adults: 2001-2010. Am. J. Clin. Nutr. 2015; 101(5): 1081-1087.
9. Basrai M., Schweinlin A., Menzel J. et al.: Energy drinks induce acute cardiovascular and metabolic changes pointing to potential risks for young adults: a randomized controlled trial. J. Nutr. 2019; 149(3): 441-450.
10. Blanchard J., Sawers S.J.: The absolute bioavailability of caffeine in man. Eur. J. Clin. Pharmacol. 1983; 24: 93-98.
11. Cornish H.H., Christman A.A.: A study of the metabolism of theobromine, theophylline, and caffeine in man. J. Biol. Chem. 1957; 228: 315-323.
12. Barnes P.J.: Pulmonary pharmacology. Section on methylxanthines. In: Brunton L.L., Chabner B.A., Knollmann B.C. (ed): Goodman & Gilman’s The Pharmacological Basis of Therapeutics. McGraw-Hill, New York 2011.
13. Miles-Chan J.L., Charrière N., Grasser E.K. et al.: The blood pressure-elevating effect of Red Bull energy drink is mimicked by caffeine but through different hemodynamic pathways. Physiol. Rep. 2005; 3: e12290.
14. Berger A.J., Alford K.: Cardiac arrest in a young man following excess consumption of caffeinated “energy drinks“. Med. J. Aust. 2009; 190: 41-43.
15. Torbey E., Abi Rafeh N., Khoueiry G. et al.: Ginseng: a potential cause of long QT. J. Electrocardiol. 2011; 44: 357-358.
16. Jonjev Z.S., Bala G.: High-energy drinks may provoke aortic dissection. Coll. Antropol. 2013; 37: 227-229.
17. Rottlaender D., Motloch L.J., Reda S. et al.: Cardiac arrest due to long QT syndrome associated with excessive consumption of energy drinks. Int. J. Cardiol. 2012; 158: e51-52.
18. Kaoukis A., Panagopoulou V., Mojibian H.R. et al.: Reverse Takotsubo cardiomyopathy associated with the consumption of an energy drink. Circulation 2012; 125: 1584-1585.
19. Benjo A.M., Pineda A.M., Nascimento F.O. et al.: Left main coronary artery acute thrombosis related to energy drink intake. Circulation 2012; 125: 1447-1448.
20. Karatzis E., Papaioannou T.G., Aznaouridis K. et al.: Acute effects of caffeine on blood pressure and wave reflections in healthy subjects: should we consider monitoring central blood pressure? Int. J. Cardiol. 2005; 98(3): 425-430.
21. McEniery C.M., Cockcroft J.R., Roman M.J. et al.: Central blood pressure: current evidence and clinical importance. Eur. Heart J. 2014; 35(26): 1719-1725.
22. Svatikova A., Covassin N., Somers K.: Cardiovascular response to energy drink consumption in healthy adults. Circulation 2014; 130: A18257.
23. Papaioannou T.G., Karatzi K., Karatzis E. et al.: Acute effects of caffeine on arterial stiffness, wave reflections, and central aortic pressure. Am. J. Hypertens. 2005; 18(1): 129-136.
24. Basrai M., Schweinlin A., Menzel J. et al.: Energy drinks induce acute cardiovascular and metabolic changes pointing to potential risks for young adults: a randomized controlled trial. J. Nutr. 2019; 149(3): 441-450.
25. Waldron M., Patterson S.D., Tallent J.: The effect of oral taurine on resting blood pressure in humans: a meta-analysis. Curr. Hypertens. Rep. 2018; 20(9): 81.