Dieta wegetariańska – nowa moda czy przepis na leczenie nadciśnienia tętniczego? Artykuł przeglądowy
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Dieta wegetariańska to nurt, który staje się coraz popularniejszy w obecnej kulturze. Czy może ona stanowić skuteczne\ leczenie pacjentów z nadciśnieniem tętniczym – drugim co do częstości występowania czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych?
Pobrania
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Copyright: © Medical Education sp. z o.o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
Address reprint requests to: Medical Education, Marcin Kuźma (marcin.kuzma@mededu.pl)
Bibliografia
2. Sofi F., Abbate R., Gensini G.F., Casini A.: Accruing evidence on benefits of adherence to the Mediterranean diet on health: an updated systematic review and meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 2010; 92: 1189-1196.
3. Estruch R., Ros E., Salas-Salvadó J. et al.; the PREDIMED Study Investigators: Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet. N. Engl. J. Med. 2013; 368: 1279-1290.
4. Appel L.J., Moore T.J., Obarzanek E. et al.: A Clinical Trial of the Effects of Dietary Patterns on Blood Pressure. N. Engl. J. Med. 1997; 336(16): 1117-1124.
5. Yokoyama Y., Nishimura K., Barnard N.D., Takegami M., Watanabe M. et al.: Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis.; JAMA Intern Med. 2014; 174(4): 577-87.
6. Graudal N.A., Hubeck-Graudal T., Jurgens G.: Effects of low-sodium diet vs. high-sodium diet on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterol, and triglyceride (Cochrane Review). Am. J. Hypertens. 2012; 25(1): 1-15.
7. Armstrong B., Clarke H., Martin C. et al.: Urinary sodium and blood pressure in vegetarians. Am. J. Clin. Nutr. 1979; 32(12): 2472-2476.
8. Rebholz C.M., Friedman E.E., Powers L.J. et al.: Dietary Protein Intake and Blood Pressure: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Am. J. Epidemiol. 2012; 176(supl. 7): S27-43.